neděle 22. dubna 2012

Fotbal: Přísná penalta, přísné vyloučení a - plno emocí!

O dnešním vypjatém utkání Hostan okresního přeboru Božice - Jezeřany se mi nepíše lehce. Přitom jsme všichni byli svědky utkání zajímavého, byť určitě ne špičkového. Shoda okolností tomu chtěla, že jsme průběžný nepříznivý stav 0:3 stáhli až na 2:3 a jenom fotbalový pánbůh nám nedopřál zasloužené vyrovnání.

TJ Sokol Božice - TJ Jezeřany-Maršovice 2:3 (0:1)
Branky: Zdeněk Chrenovský, Marek Zifčák - Michal Novotný 2, Radek Šles
Rozhodčí: HR - Šachl, AR - Ondráček, Záviška
Sestava: Ivo Urban - Zdeněk Chrenovský, Jaromír Jandásek, Jiří Kubíček - Aleš Žák - Roman Šebela, Jan Kudlička, David Švejdík (K), Petr Horký - Marian Vávra (od 72. Marek Zifčák), Pavel Ležák. Trenér Jan Kudlička st., vedoucí mužstva Ivan Marek.

Když zápas začínal, nevěřil jsem vlastním očím: celé levé zábradlí, až na poslední lavičku, bylo obsazeno příznivci Jezeřan, a to další ještě přijížděli! Taková divácká podpora se jen tak nevidí! Naši fanoušci se scházeli jako švábi na pivo, ale nakonec jsme převážili, a tak si myslím, že do stovky toho moc nechybělo. Už to dodalo diváckou kulisu, která k takovému zápasu patří. Bylo však jen otázkou času, kdy se sudí takzvaně upískne a vzplanou vášně. Výrazněji za delší konec tahali hostující fandové. Na druhou stranu dlužno podotknout, že jsme sice byli bojovnější a úvodní čtvrthodinku jsme odehráli spíše na půlce soupeře, ovšem v osobních soubojích a koncovce jsme na urostlé hráče Jezeřan neměli. Kopali jsme v té době i několik standardek, žádná však netrefila svůj cíl. Dobře hrál Roman Šebela, který nastoupil ke svému prvnímu jarnímu zápasu a opět byl velmi aktivní Lopík. Velmi spolehlivý byl stoper Jara Jandásek a je ironií osudu, že se právě o jeho záda otřela  tvrdá střela Radka Šlese v 15. minutě, která  nechytatelně vymetla pravý růžek Ivošovy branky. Prohrávali jsme 0:1, ale bojovali jsme dál. Jenže, oč úporněji jsme se snažili, o to víc jsme v konečném účtování ztráceli. Honza střílel ve 20´nad po pěkné kombinační hře, po Honzově přihrávce ve 21´pálil Marian po pěkné kličce zblízka nad zbytečně prudkou ranou nebo Jara perfektní hlavou ve 24´ těsně mimo. Šance měli ale i hosté, třeba Bíla ve 23´. Největší šanci první půle jsme neproměnili ve 28´´. Marian bojoval, Jezeřany daly ruku, Džamp kopal kousek za vápnem přímý kop, trefil tyč (!), ale Lopíkovi se už nepodařilo usměrnit odražený míč do branky. Škoda! Moc takových příležitostí jsme neměli. Stále aktivní Honza rozdával míče na obě strany, ale Jezeřanští byli v osobních soubojích tvrdší i rychlejší. Slabou střelu vyslal na branku trošku se hledající Aleš Žák, Lopíkovu křížnou střelu zleva zase bohužel nikdo netečoval. Jezeřanští však vždy kontrovali - jednou zachraňoval Jara hlavou a protáhl Ivoše, podruhé zasahoval bravurně samotný Ivoš. Naše chyby pramenily především z přemíry snahy a občas i z problémů se zpracováním. Poločas zakončil přímým kopem jeden z našich nejlepších hráčů Jara Jandásek.
Divácky atraktivní zápas dvou sousedů v tabulce pokračoval i ve druhé půli. Jenom se k tomu přidávaly postupně divácké emoce. Zvlášť hostující příznivci drželi hlavního sudího "v šachu" a snažili se mu vnutit svůj pohled na hru. My jsme sice byli nadále bojovnější, ale nepřesní, zato Jezeřany byly důraznější a nebezpečnější. V 50´ hosté zachovali chladnou hlavu, po naší nedůraznosti se míč dostal na hranici vápna k Michalu Novotnému a ten přesnou střelou zvýšil na 0:2. Náš bojový prapor zvedl znovu ze země Jara Jandásek. Jenže sám na všechno nestačil a když pak hostující hráč přifilmoval v 67´svůj pád ve vápně, rozhodčí Šachl ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. S jeho proměněním na vedení 0:3 neměl Michal Novotný sebemenší problém. Do hry šel v té době Marek Zifčák, hru jsme oživili, spolehlivě zasahoval Ivoš a na obzoru se rýsovala naše velká šance. Po ose Honza - Čert - Lopík, padl posledně jmenovaný po ataku hostujícího hráče ve vápně, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. Džamp pálil levačkou těsně mimo, hráli jsme nadále úporně, Honza dřel, Lopík maká celý zápas, zlepšil se Zdeněk a vidět byl Mara Zifčák. Byl to právě on, kdo v 78´nastřelil tyč a odražený míč umístil Zdeněk Chrenovský hlavou do otevřené branky Jezeřan. Snížili jsme na 1:3, byli jsme v laufu a litovali jsme penalt (té proti nám i té v náš prospěch neodpískané). V 80´opět padá Lopík na vápně a - opět ticho píšťalky! Následný přímý kop po faulu na našeho hráče kope Honza, odražený míč se dostal k Marovi a ten levou (!) nohou naprosto přesnou střelou snižuje na 2:3! V Jezeřanských by se krve nedořezal! Znervózněli však nejen fanoušci, ale i hráči. My jsme začali hrát vabank - jak Kometa proti Pardubicím. A dopadli jsme podobně. Jezeřany takticky zdržovali, střídali, nechali se ošetřovat.  Tuto fázi komentoval hlasitě jeden fanda Jezeřan: "Přece nemůžou hrát, vždyť jsou o hlavu menší než my!" Po akci Lopík - Honza střílel druhý jmenovaný možná trochu ukvapeně zdálky vedle a na přetažený centr v 89´Čert nedosáhl. Za zdržování hlavní sudí nastavoval a v té chvíli okomentoval jezeřanský hráč Rostislav Kroupa výkon pomezního neslušným výrazem, za nějž dostal v 91´ červenou kartu. Jezeřanští to nesli špatně a odcházeli z našeho fotbalového stánku docela rozhozeni. Svým způsobem se jim nedivím, ale na druhou stranu: Který sudí by pískl proti domácím za stavu 0:2 nejednoznačnou penaltu? A taky jsme to museli ustát!
Naše porážka a úspěchy některých pronásledovatelů znamenají náš pád v tabulce. Výrazně zlepšená hra v závěru zápasu je velkým povzbuzením do zápasů příštích. A tak nejsem pesimista ani pro příští zápas v Blížkovicích. Zvlášť pokud už by nastoupil rekonvalescent Pavel Michalovič, dneska pracovně absentující Michal Topolčan a třeba si to rozmyslící Patrik Šotkovský. Nikdy není pozdě!

IV.C
Damnice - Božice 2:1, naši branku dal Vlastimil Žilík
Dorost:
Jaroslavice - Božice 2:3, branky: Marian Vávra, Sláva Urban, na třetího si asi nevzpomenu
Žáci:
Božice - Olbramovice 8:2, branky: Kamil Hanzal 3, Matěj Navrátil 2, Jan Hnízdil, Michal Švéda, jedna vlastní
Přípravka:
Jedno vítězství, jedna porážka

                                                      Ladislav Nevrkla









7 komentářů:

  1. Výsledky Hostan OP:
    Miroslav B - Višňové 9:0 (3:0)
    IE Znojmo B - Rakšice 4:1 (2:1)
    Suchohrdly - M. Krumlov B 3:3 (1:1)
    Přímětice - Bohutice 4:1 (1:0)
    Oleksovice - Blížkovice 0:3
    Dobšice B - Šanov 6:1 (2:1)
    Božice - Jezeřany 2:3

    1. FK Inzert Expres Znojmo B 38
    2. Sokol Blížkovice 36
    3. FC Moravský Krumlov B 35
    4. Sokol Dobšice B 33
    5. TJ Bohutice 33
    6. Jezeřany - Maršovice 31
    7. FC Miroslav B 23
    8. TJ Sokol Přímětice 21
    9. Sokol Božice 21 10. Dynamo Oleksovice 20
    11. Sokol Šanov 19
    12. FC Rakšice 17
    13. Suchohrdly u Miroslavi 15
    14. Sokol Višňové 11

    OdpovědětVymazat
  2. Kde je to příšné vyloučení z titulku článku? Jestli hráč sprostě nadával pomeznímu, nebylo to přísné, ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Nechce se mi to tady moc rozebírat. Třeba napíše někdo z Jezeřan, jak vyloučení svého hráče vnímali! Na druhou stranu ovlivnilo toto vyloučení celkový dojem ze zápasu. Ale to neomlouvám vyloučeného hráče!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Tady je někdo hodně citlivej, že??? myslím že při fotbale VŠICHNI občas v zápalu boje použijí nějaké to peprnější slovo, ale je rozdíl v tom, jestli je to slovo někomu adresované nebo si prostě ulevíš, tak jako běžně třeba ty vole...a mimochodem k pomeznímu se radši nevyjadřovat, ten byl absolutně marnej na obě strany!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Právě proto jsem dal do titulku "přísné vyloučení". Prostě ani jako domácí divák nemám z takového vyloučení v 91´dobrý pocit.

    OdpovědětVymazat
  6. Fotbalu sice vůbec nerozumím, ale Čudl patří do útoku a Lopík, který je v životní formě, do zálohy. Já bych to zkusil už o víkendu v Blížkovicích.

    OdpovědětVymazat
  7. Honza se v záloze trápí taky bych ho poslal do útoku .

    OdpovědětVymazat