sobota 30. června 2012

Přivítání nových památek do obce

Do koncepce letošních božických hodů náramně zapadly dvě sobotní společenské akce. Tou první bylo svěcení opraveného Bílého kříže, tou druhou malé posezení u nově postavené kapličky u cesty do Zámlýní.

Náš nejstarší kříž pocházející z roku 1767 se dočkal nejen zasloužené a dlouho toužebně vyhlížené opravy, ale v rámci restaurátorské práce zbudovala naše obec i nový kvalitní betonový fundament, který nejen posunula dále od silnice (se souhlasem SÚS Znojmo), ale též byl trošku jinak natočen, takže nově instalovaný Bílý kříž působí nyní majestátně až mysticky.
Celý obřad svěcení připravila rada obce Božice v čele se starostou Karlem Halou ve spolupráci s Pěveckým sborem řízeným Janem Svobodou a s duchovní účastí Otce Marka. Nádherné sobotní počasí přilákalo na desátou hodinu na severní okraj Božic poměrně slušné množství návštěvníků a řadu hostů. K příjemné atmosféře přispěli i tanečníci z řad hodovní chasy a harmonikář Jiří Šotkovský.
Po svěcení jsme se odebrali - bohužel ne procesím pěšky - dopravními prostředky k nově postavené kapličce v Zámlýní. Zde nás čekalo něco příjemných melodií v podávání pěveckého sboru, ale vynikající občerstvení, které pro všechny přítomné připravily manželky vedoucích představitelů naší obce a kvalitním vínem doplnil známý božický vinař Robin Turoň, jinak též božický radní.  Nová kaplička, která stojí asi pět metrů od místa původní zchátralé poklony, je dílem božického zednického mistra Karla Fučíka, který dílo vytvořil za odborného stavebního dohledu vedoucího Služeb Božice Jindřicha Stolaře.
Velmi zajímavá debata se pak rozvinula mezi návštěvníky a k tomu krásně zněly písně zpěváků ze sboru. Stůl plný pochutin lákal a zásoby na něm připravené se pomalu ale jistě tenčily. Ani jsme téměř neregistrovali, že se kvapem blíží poledne.

            Ladislav Nevrkla




















Žádné komentáře:

Okomentovat