pátek 14. září 2012

Když je víno z rozdělených tratí

Popudem k napsání tohoto článku byla původní zpráva z tisku. Ta totiž nezněla úplně tak, jak byla záhy opravena a jak ji dnes najdeme ve všech médiích.
Ta zpráva dnes zní: Šampionem, tedy nejlepším vínem znojemské vinařské podoblasti Národní soutěže vín 2012 se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011 z vinařské obce Hrádek, viniční trať Pustina vinařství Vinné sklepy Valtice, a. s. Rozhodla o tom odborná komise Národní soutěže vín, která ve Znojmě v uplynulých dnech vína hodnotila.
Původní zpráva byla téměř shodná, pouze u vinařské obce byla drobná změna - stálo tam: ... z vinařské obce Božice, viniční trať Pustina. Samozřejmě, že jsem se jako správný patriot zaradoval, že jsou Božice opět něčím slavné, ale hned v následujících dnech byla záměna opravena. Je to prostě tak. Viniční tratě Pustina jsou dvě - jedna je božická, druhá hrádecká. Tu božickou obhospodařuje Družstvo božických vinařů a Vinné sklepy Lechovice, tu hrádeckou Vinné sklepy Valtice.
„Toto jedinečné víno z vynikajícího ročníku 2011 bylo vyrobeno z hroznů z vinařské obce Hrádek, viniční trať Pustina. Je to zajímavá viniční trať se štěrkovou půdou na sprašovém podložím ve svahu, který je orientován jihovýchodním směrem. Jedná se o 11letou vinici s již dostatečně rozvinutým kořenovým systémem, který umožňuje, aby se minerály ze štěrkových půd dostaly až do hroznů. Víno má krásné aroma čerstvého exotického ovoce, v chuti je pak velmi svěží, ovocité a s nádhernou elegantní mineralitou“, popsal svého Šampiona David Šťastný z Vinných sklepů Valtice, a. s. na webu http://www.wineofczechrepublic.cz/a2745-sampionem-na-znojemsku-se-stal-ryzlink-rynsky-pozdni-sber-2011-z-vinarstvi-vinne-sklepy-valtice-a-s--cz.html.
O tom, že hranice katastrů jsou v oblasti tzv. Pustiny, pískovny, nádraží, Prefy, Hraběcí studánky, Starého Karlova apod. více než zajímavé a zvláštní, má své historické kořeny a zvláště oblast směrem k Velkému Karlovu doznala v minulosti změn, především v souvislosti s formováním uměle vytvořené obce\Velký Karlov, původně osady obce Dyjákovice. Ale to je na jinou práci, dnes zůstaňme u vína a viničních tratí.
Historie viniční trati božická Pustina je relativně mladá. Když jsem v roce 1995 zpracovával publikaci o Božicích, ani jsem vinařství nevěnoval samostatnou kapitolu. Taková tristní situace ještě tehdy pořád panovala v božickém vinařství. Samozřejmě, bylo zde x vinných sklepů, byli zde vinaři-malovýrobci a byly zde vinohrady. Jak jsem si dohledal, existovaly už Vinné sklepy Lechovice (od roku 1993), které převzaly od zaniklé Osevy pronájmy známých vinohradů na Nové hoře (Terasy) nebo U sv.Donáta (z velké části v polovině 80. let po těžkých mrazech vyklučené). Jak to bylo tehdy s viniční trati Pustina, jsem nevěděl. A tak jsem se jal hledat na netu a narazil jsem na aktuální, jedinečnou a nebojím se říct i průkopnickou bakalářskou práci Elišky Leisserové z počátku letošního roku 2012.
 Jak je uvedeno v anotaci na http://is.muni.cz/th/343517/ff_b/: "Cílem bakalářské práce s názvem Vinařská kultura na Znojemsku na příkladu obce Božice je zmapování svébytné subkultury malovinařů ve vybrané obci. Hlavním těžištěm práce je aplikovaný terénní výzkum za pomoci informátorů. Osobní příběhy informátorů napomohly nastínit i jejich hlavní pohnutky věnovat se tomuto zájmu a vymezit svůj vztah k tradičnímu vinařství. Díky dlouhodobému bádání je zaznamenán celý vinařův rok, který je tematicky rozdělen na práci na vinici, sběr révy vinné, výrobu vína a domácí uchovávání produktu. Kulturní akce v obci spojené s vínem jsou dalším cenným zdrojem informací. Identifikace tohoto jevu je praktikována pomocí jediného místního vinařského spolku, Družstva božických vinařů, který hospodaří na viniční trati Pustina."
Autorka píše svěžím, čtivým stylem a já jsem byl velmi příjemně překvapen, že taková objevná práce o vinařství v Božicích existuje. Cenné jsou i veškeré citace a odkazy na prameny a použitou literaturu. Některé jsem znal nebo je dokonce i vlastním, ale vinařství v nich jsem prostě doposud přehlížel. Dokonce i takový pramen, jakým je historie Božic z pera již zesnulého božického rodáka Antona Pfistera a jeho manželky Lucie vydaná v roce 1992.
Ještě v roce 1995 bylo však božické vinařství v plenkách a o využití Pustiny se nikomu z Božic ani nesnilo. "...viniční trať Pustina, která byla vysazená v 80. letech 20. století Státním statkem v Hrušovanech nad Jevišovkou. Až v roce 2000 ji převzala obec Božice, s následně založeným Družstvem božických vinařů, od Pozemkového fondu ve Znojmě," upřesňuje autorka bakalářské práce novodobou historii božické viniční trati Pustina.
Sám nejsem žádným vinařem, ale v minulosti jsem si od některých vinařů právě z Pustiny kupoval hrozny a aspoň ten burčák jsem si udělal. Ale publikovaný materiál je velmi inspirativní. Vinný sklípek mám, prázdné bečky v něm taky ...
                                                                         Ladislav Nevrkla

Infotabule stojí u části obhospodařované Vinnými sklepy Lechovice. Vihorady DBV se nacházejí až u lesíka v pozadí.




Hrádecká Pustina se nachází pod božickou směrem k bioplynce firmy Zevo. Věže bioplynky vykukují na druhém snímku. Možná, že právě bioplynka má ty blahodárné účinky na kvalitní vína, která se stala letos šampionem. Kdo ví ...



1 komentář:

  1. Děkuji za článek, konečně mi to je jasné :-) jak to s tou Pustinou je. Důležitý je výsledek a výsledku produkt. Ten se zdá mít dobrý potenciál :-) nedávno jsem vyzkoušela s manželem vynikající, absolutně vynikající Ryzlink vlašský od p. Černého. Letos máme domluveno zásobování našeho sklepa plus ještě se Šomany z Dunajovic :-)

    OdpovědětVymazat