úterý 31. ledna 2012

Hasiči: Petr Fiala a Daniela Opletalová nejlepší

Na prahu nové hasičské sezóny je třeba učinit malé ohlédnutí za tou uplynulou. Dvakrát jsme na závodišti v Božicích mohli vidět hasiče v akci. Jednou ty starší v jednom podniku hasičské ligy, jednou ty mladé v posledním dílu soutěže Plamen (viz http://probozice.blogspot.com/2011/10/hasici-beh-branne-vsestrannosti-hry ).
 

Pozvánka na školní ples

Sdružení rodičů při Základní škole Božice zve na tradiční Školní ples v sobotu 4.2.2012 od 20 hodin v sále kulturního domu v Božicích.

Jak si vedou božičtí Panteři?

Letošní ročník amatérské florbalové Savannah ZAFL ligy se již blíží ke svému závěru, a tak je třeba poohlédnout se za dosavadním účinkováním našich florbalistů. Naši hráči vstoupili do soutěže s novým názvem - FbC Panthers Božice - s novým logem, novými barvami i se změnami v hráčském kádru.

neděle 29. ledna 2012

Co se děje ve VaKu? Má pravdu Málek, nebo Gabrhel?

Poklidnou hladinu Znojemska rozvířil tento týden nečekaný krok znojemského starosty a předsedy představenstva svazku ZSO VaK Znojemsko V. Gabrhela. 

sobota 28. ledna 2012

Jak se naplňují volební programy z roku 2010 - 1

Koncem loňského roku jsme našim čtenářům slíbili, že se v letošním roce budeme mj. věnovat i tomu, jak se daří naplňovat volební programy volebních stran, které měly v názvu „Pro Božice“.  A protože tyto dvě strany ve volbách roku 2010 zvítězily a vytvořily vládnoucí koalici, mají přeci jenom větší šanci většinu svého volebního programu v zastupitelstvu obce prosadit a uvést život.

pátek 27. ledna 2012

Marta centrem kultury. Proč toho nevyužít?

Pokud poslední dobou čtete o Božicích něco pozitivního, tak je to převážně o kině Marta. Jeho jedinečnost v celém okrese Znojmo i Jihomoravském kraji (znám jen jiné kamenné venkovské kino ve Velkých Němčicích u Hustopečí) podtrhují jak ocenění v soutěži Vesnice roku spojené s finanční "injekcí 30 000 Kč, tak velký zájem médií o jeho fungování i o jeho správce.

Někdy se možná vyplatí počkat

Možná si ještě někdo vzpomenete, jak jsme v minulém volebním období plédovali za vybudování chodníku od schodů u Dosoudilova sklepu podél zahrady směrem k Pajerovým.

pondělí 23. ledna 2012

Drobnosti sportovní a jiné

Stále se něco děje, akorát my o tom mnohdy ani nevíme. Přímo v Božicích se kromě plesů, karnevalu a fašanku nechystá, pokud vím, nic. Přesto je řada našich lidí aktivní a účastní se akcí jinde.

sobota 21. ledna 2012

Přihláška: Školení trenérů licence C

PŘIHLÁŠKA na  školení  trenérů fotbalu  Licence  C, které se bude konat v termínu 23.3. – 25.3. 2012Zahájení školení bude 23. 3. 2012 v 15.00  hod.  prezencí účastníků. 

Takhle asi ne!

Nedávno jsem se na těchto stránkách rozplýval, jak prokoukl lesík u smeťáku a tak jsem byl dneska docela rozčarován tím, co jsem zde viděl.

My se ptáme PROČ?

My se ptáme proč a očekáváme samozřejmě nějakou reakci. Nemusí být nutně na tomto webu, může kolovat mezi lidmi nebo třeba tradičně zaujme některého ze zastupitelů.

Opět vyšel nový (ne)měsíčník Salát

Příjemným osvěžením na božickém mediálním trhu je školní časopis Salát vydávaný Sdružením rodičů při ZŠ a MŠ Božice.

Chválíme: Dobrovolník ve veřejné službě (doplněno)

O tom, že s novým rokem přišly zádrhele v oblasti zaměstnávání nezaměstnaných, víme asi všichni. Nový prostředník, kterým se staly úřady práce, nezvládl úvodní nápor změn a nápravu prý chystá od pondělka 20.1.20012.

pátek 20. ledna 2012

Světlana 64: Opět se rok s rokem sešel

Časně ráno (ještě pod příkrovem tmy) 20. ledna 1950 bylo v Božicích rušno. Hodně lidí už vstávalo, aby pokrmilo dobytek, jiní už byli na cestě do práce nebo v práci. Někteří božičtí občané však trávili toto ráno na korbě náklaďáku.

úterý 17. ledna 2012

Toulky jižní Moravou 2: Svatební piknik ve stínu "Boskovštejnských lip"

Již tradiční anketa Strom roku Znojemska 2011  má letos pouhých 9 navržených účastníků a k naší lítosti dlužno dodat, že z mikroregionu Hrušovansko tam není ani jeden. Neznamená to však, že není z čeho vybírat a pro koho hlasovat.

Kterým projektům našeho regionu pomohla MAS Znojemské vinařství

Před 14 dny otiskl deník Rovnost materiál o fungování sdružení MAS Znojemské vinařství a o pomoci členským obcím. Jedná se o dotační tituly, k nimž musí vždy určité částky přidat i každá obdarovaná obec či podnikatel.

sobota 14. ledna 2012

O čem psaly BN před 20 lety: Kulatý stůl a Výstavba zahájena

V nové rubrice se vrátíme k některým stěžejním nebo zajímavým událostem, jimiž žily Božice před 20 lety. A jelikož jsme takovou rubriku nezavedli už loni, přidáme vždy jednu z roku 1991 či 1990.

Odkud letos přišla zima do Božic?

Mráz k nám přichází (vždycky) z Kremlu (jak pravil ideolog reformního komunismu Zdeněk Mlynář), ale odkud letos přišla zima do Božic? A ještě k tomu v pátek třináctého?

pátek 13. ledna 2012

Toulky po jižní Moravě 1: Včelařské muzeum

Při včerejších toulkách po jižní Moravě jsem v Rosicích u Brna objevil včelařské muzeum.  

úterý 10. ledna 2012

Rekonstrukce elektrické sítě v Božicích (akt.)

V úterý 10.1.2011 spustila firma E.ON dlouho připravovanou rekonstrukci elektrické sítě v Božicích (v části Božice). Část vedení půjde do země, část bude na sloupech - vyšších i nižších. 

Hádanka: Co mi taky roste na zahradě

Možná si vzpomenete na minulou "přírodní" hádanku, kterou nakonec úspěšně vyřešila paní A.L. z Křídlovic. A musím říct, že v těch Křídlovicích rostou i další zajímavé  rostliny.

Historie: Střepiny z dějin božického zemědělství (akt.)

Napsat systematickou práci o dějinách božického zemědělství by pro mě byl momentálně nadlidský úkol. Nejsem ani pamětníkem různých událostí v dobách, kdy každá vesnice zemědělstvím žila, kdy v zemědělství pracovala většina obyvatel vesnice, kdy se lidi na vesnici znali, protože o sobě téměř všechno věděli - osobního, ale i pracovního, nejsem ani žádným odborníkem na zemědělství, zahradnictví, vinohradnictví, zelinářství, chov ovcí a já vím čeho.

pondělí 9. ledna 2012

Světlana 63: Dozvíme se někdy úplnou pravdu? (akt.)

V případu Světlana (ve spisech tzv. Akce Světlana) se některé údaje už asi nikdy nedozvíme. Hlavně proto, že i archivní materiály nejsou bezedné, nejsou ani samospasitelné, přímých svědků je už poskrovnu a hrozí u nich syndrom "deja vu" i selektivní paměť a svérázná interpretace.
Nedaří se ani stanovit základní výchozí parametr: byla Světlana od samého počátku "realizována" v přímé režii StB, nebo do ní byli agenti StB postupně infiltrováni, až tak časem dostali Světlanu pod svou kontrolu? Indicií pro obojí interpretaci se objevuje stále dost a dost.

sobota 7. ledna 2012

Tříkrálová sbírka 2012 v Božicích (akt. 23.01.)

Ani letos nechybějí v naší obci malí koledníci, kteří se zapojili do již tradiční Tříkrálové sbírky. Do božických a křídlovických ulic vyrazily přesně na Tři krále dvě tříčlenné skupinky patřičně upravené tak, jak stanovila pravidla  Oblastní charity Znojmo, koordinátora Tříkrálové sbírky 2012.

K věci: Pro Božice na You Tube

Upozornil mě jeden můj známý, že jeho malý syn je nadšen z božické traktoriády. Prý to zhlédl na You Tube! Tatínek jen tak kroužil kolem, ale k monitoru počítače ho přitáhl hlas, který vycházel z reproduktorů. Ten hlas přece znám! Zaposlouchal se a podíval se na reportáž, která tak zaujala jeho synka A ejhle! Bylo to jasné. Hlas byl můj a kdesi v dáli bylo vidět i mou maličkost na komentátorském stanovišti při vyhlašování výsledků.

čtvrtek 5. ledna 2012

K věci: Normalizace naruby!

V naší republice, kvetoucí to zahradě, si doopravdy člověk připadá občas někdy často jako ve Švejkovi. "Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku!" pravil tento dobrák, když se zase dostal do konfliktu s erárem.

neděle 1. ledna 2012

Pozvánka: Myslivecký ples v Božicích

Myslivecké sdružení Drop Božice – Borotice Vás srdečně zve na tradiční  MYSLIVECKÝ PLES, který se koná v sobotu 7. ledna 2012 od 20.00 hodin v kulturním domě v Božicích.