čtvrtek 28. února 2013

Typické božické příjmení roku 2013? Zifčák/ová!

Tak hádanka, které příjmení se v současné době nejčastěji vyskytuje v Božicích, je rozluštěná. S výrazným náskokem zvítězilo příjmení Zifčák/Zifčáková. Mužů tohoto jména je k trvalému pobytu v Božicích přihlášeno 10 a žen rovněž 10. Celkem tedy se příjmení Zifčák vyskytuje v naší obci 20krát. Blahopřejeme.

Systém selhal (akt. 3.3.)

Skutečně. 2.2.2013 se uskutečnilo v Miroslavi premiérové vystoupení nové božické hudební skupiny Systém selhal. K vidění a čtení je na https://www.facebook.com/SystemSelhal?fref=ts a na http://www.youtube.com/watch?v=ej0tI9A9fLE si můžete poslechnout jejich písničku Ráno od slovenské kapely Inekafe.

Před 65 lety se přepisovaly i dějiny Božic, vánice nevánice (akt.)

Smetanovo s prodejnou masny
Detaily neznám, skromné prameny mám k historii Božic, ale už ne Českých Křídlovic a vůbec je ta doba nějaká zaprášená a zavátá jako dnešní Božice. Pro úplnost dodávám, že je sobota 23.2.2013 a tolik sněhu jsme letošní zimu neměli. A stále padá a padá.

Fotohádanka: Kdepak jsme to jen viděli? (dopl.1.3.)

Dnešní hádanka bude mít (možná) takový specifický průběh. Dnes zveřejňuji část fotografie míst, která už dnes vypadají z velké části jinak. Pokud se nepodaří do konce týdne odhalit, o co jde, "rozšířím" fotografii o další část.

středa 27. února 2013

Božický karneval: Když se baví děti ... (akt.28.2.)

Pod taktovkou maminek - členek Klubu rodičů při I. MŠ (jmenovitě především Jitky Kročilové, Evy Vlachynské, Marcely Hnízdilové, Hany Koledové a Moniky Turoňové) - spíkra Milana Jonáše a dýdžeje Pavoučka - mělo hodně přes stovku dětí v maskách, jejich kamarádů, rodičů a dalších účastníků v sobotu odpoledne o zábavu postaráno.

Veřejné zasedání zastupitelstva

15. zasedání Zastupitelstva obce Božice se bude konat příští pátek 8.3.2013 v 18 hodin v sále kulturního domu. Sledujte informace obecního úřadu s podrobnými údaji.

úterý 26. února 2013

TV: Na půl cesty

Dostal jsem dneska "sprďáka". "To nemůžeš říct, že budeš v pondělí v televizi?", spustila na mě s úsměvem moje známá. "No přece nebudu sám sebe nabízet," musel jsem jí odpovědět popravdě, "a zvát kolemjdoucí: Podívejte se v pondělí ráno na dvojku na ranní show Dobré ráno z Brna!" Udělat to můžu až dnes, když už je po vysílání. a můžu si dovolit pár slov k tomu všemu.

pondělí 25. února 2013

Které příjmení je v Božicích nejrozšířenější? (akt.)

Zifčák, Jandásek, Škrabal, Látal, Beneš, Tomášek, Fučík, Kudlička ...? Které z těchto příjmení je v Božicích nejčastější?

neděle 24. února 2013

Florbal: Valentýnský turnaj

Tento pátek proběhl již druhý turnaj, který pořádá florbalový oddíl TJ Znojmo pro žáky pátých tříd. My jsme se tentokrát vydali do znojemské haly se dvěma týmy. Fbc Panthers Božice A složený z hráčů nejstaršího možného ročníku narození a Fbc Panthers Božice B s mladšími hráči a s hráči, již s florbalem v letošní sezoně začali. To proto, aby si i ti nejmladší zahráli na velkém turnaji a naučili se novým věcem při hře proti starším. I tentokrát nás doprovázela Tereza Juračková, která byla celý den pro hráče oporou.

pátek 22. února 2013

Pozvánka: Dětský karneval 23.2.2013


Zápis dětí do prvního ročníku ZŠ Božice

Dne 6.února 2013 proběhl na Základní škole v Božicích zápis dětí do prvního ročníku pro školní rok 2013/2014. K zápisu se dostavilo celkem 34 dětí narozených  do 31.8.2007.

Historie: Co vinař, to kapitalista?

Foto je z mobilu z 21.2.2013
Přednášky Martina Markela v cyklu Jihomoravského muzea ve Znojmě, mají vždycky vysokou úroveň a vždycky jsou něčím zajímavé. Tím, že jeho rod pochází z Jaroslavic a má tam staletou historii, má pro něj studium pramenných dokumentů často i osobní příchuť.

Uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče

S novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí vyvstala řada otázek, na které je třeba získat odpovědi. Nadávání, pro náš region velmi obvyklé, se nikdy nevyhýbalo ani oblasti náhradní rodinné péče. Najednou přišla po desetiletí připravovaná změna systému a my jsme z ní rozpačití nebo snad nadšení?

Zpíváme si rampampa dampa


Závěrem tohoto týdne proběhla v Domově důchodců v Božicích masopustní veselice. Celý den se nesl v duchu veselí a tradic, mezi něž patřily koblížky a čaj s rumem.

čtvrtek 21. února 2013

Když se řekne: "Počebujem"

Žil byl v Božicích muž, který se do povědomí spoluobčanů zapsal typickým slůvkem: "Počebujem..." Nebyl od původu české národnosti, proto ta výslovnost slova "potřebuji". A potřeboval stále něco.

úterý 19. února 2013

Neveřejné jednání zastupitelstva

Komu po právě plynoucích 10 týdnech od konání posledního zastupitelstva chybí další, nechť tentokrát vydrží až do března. Jednání zastupitelstva proběhne tentokrát jako neveřejné, poradní setkání zastupitelů ke konkrétní problematice.

Jaro ťuká na dveře domova důchodců

Zajímavými aktivitami byl v minulých dnech obohacen život obyvatel božického domova důchodců. Výrobky pletené z papíru i valentýnské perníčky zaujmou bezesporu i naše čtenáře. (lan). 

neděle 17. února 2013

Fotbalový turnaj: Překvapivě hladké vítězství

Převzato z webu UKJ Ottenthal
Ke čtvrtému zápasu zimního turnaje nás tentokrát do Hrušovan přijelo jen třináct, a to včetně trenéra Viktora v kopačkách. Já na zápase tentokrát nebyl, proto čerpám z "druhé ruky" a přivítám i komentáře další. Božice - Suchohrdly u M. 4:1 (3:0).

Když se řekne: Kudy se dostanu na Rochovickou pustinu? (akt.19.2.)

Mapka z 1. republiky (po roce 1925) -
Rochowitzer Weingeb.
Máme v božickém a křídlovickém katastru místa, která mají svá pojmenování (stará, starší, novější, nová, dlouhodobější, dočasná, udržovaná, zapomenutá), ale z nějakého důvodu se přestala používat, pozapomnělo se na ně, vypadla z povědomí.

sobota 16. února 2013

Dobří holubi se vracejí

Tak tady máme předjaří. Dnešní polojasný den s vykukujícím sluníčkem rozezpíval první ptáky ( a to nejen ty čimčararačimčimčim), ale vytáhl i vzduchoplavce na rogalu, jehož jsem kolem 16 hodiny pozoroval z naší křídlovické zahrady.

Božické trafostanice

Nestává se to často, ale občas zaslechneme v hlášení obecního rozhlasu a na úředních tabulích oznámení, že bude vypnuta některá z božických trafostanic. No a jelikož jsme obcí s poměrně rozlehlým katastrem, máme zde i pět trafostanic, které nám rozdělují elektrický proud do jednotlivých domácností.

Salon vín letos bez nás


Salon vín 2013 je letos bez „božické“ účasti. Ve 13.ročníku této prestižní přehlídky bodovala především vína pocházející z podoblastí velkopavlovické (v nejlepší stovce 22 vzorků), mikulovské (22 kousků) a slovácké (20 vín). Znojemská podoblast za nimi pokulhává a úspěšných bylo pouze 14 vín a podoblast Čechy zastupují v prestižní stovce pouhé tři vzorky.

pátek 15. února 2013

Žítkovské bohyně podruhé (akt. 15.12.2012)

V určitých kruzích atraktivní téma, může být pro jiné méně příjemné, možná i traumatizující. Nádherná až mystická krajina Kopanic byla a je jako stvořená pro lidi silné, odolné, pracovité, ale také hluboce věřící a svérázné. Vůbec nepřekvapí, že odtud (z Pitína) pocházel i v naší oblasti známý kněz František Michalčík-Lučinovský.

Pavouk na stromě? A v únoru? Jedině v Božicích!

"Pane Nevrkla, viděl jste toho velikánskýho pavouka na vrbě před průmyslovkou?" Naléhavý hlas mě vybídl k tomu, abych se zašel podívat na ten unikát.

středa 13. února 2013

Božický fašank poosmé a opět s překvapením (+ foto i video)

Co si budem povídat, všichni jsme zase letos čekali na předpůlnoc a na hasičské překvapení. A dočkali jsme se i všeho ostatního, co k atmosféře božických fašanků posledního desetiletí neodmyslitelně patří.

Téma: Komu vadí bioplynky?

Bioplynku vzdali, budou propouštět. Ne nebojte se, to není o Božicích. To je "jenom" o Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Obec (vlastně město) o něco větší než Božice. Však to tam někteří dobře znáte.

úterý 12. února 2013

Fotohádanka: Zmizelá kaplička i rodinný dům

Máme v Božicích jedno místo, které za uplynulá léta doznalo výrazných změn. Nejdříve zmizely lípy, které před budovou stály, potom kaplička a nakonec rodinný dům (nebo možná v opačném pořadí, já už nepamatuji ani první, ani druhé). Z něho však zbyl do dnešních dnů dlaždičkami obložený sklep, který k domu patřil.

pondělí 11. února 2013

Proč nejede čerpačka?

Tak jako vloni a předloni a já nevím kdy ještě, je pozemek za mysliveckou klubovnou pod vodou.

Když se řekne: Jel jsem do Šajdešloku (akt.11.2.)

Ani s tímto místopisným pojmem nebudeme mít určitě potíže, jelikož se používá dodnes. Možná že ho znáte i v jiné výslovnosti jako "Šajtršlok" nebo "Šajdašlog". Dobře ho znají myslivci i část zemědělců a taky obyvatelé jedné místní části.

neděle 10. února 2013

Masopustní průvod: Já jsem počestnost sama!

Dočista nás zaskočil masopustní průvod masek v 9:15 hodin! Chlebíčky se teprve začaly chystat a tak můžu pro dvacítku maškar udělat jediné - kromě finančního příspěvku přijít večer na masopustní zábavu a dát několik fotografií z průvodu 2013 na web. Což tedy s radostí činím.

sobota 9. února 2013

Fotbalový turnaj: Zase nás bylo 17! (akt.)

V dalším zápase jsme se s výrazně turnajově posíleným Lopatovem museli spokojit s remízou 3:3, po poločase 1:3.

Zajímavost: Co je na této mapě Božic zvláštního?

Dostalo se mi před časem upozornění na zajímavou katastrální mapu Božic. Už na první pohled zjistíte, že je velmi, ale velmi zajímavá. Proč?

Fotohádanka: Co odnesl čas (akt.)

Ulice na snímku existuje v Božicích i dnes, ale vypadá už docela jinak. Tyto snímky jsou někde z roku 1955 a zachycují tehdejší situaci. Místo ruiny vpravo už dnes stojí novostavba. Tak kdepak se to nacházíme tentokrát?

Revoluce: Božický fotbal mládne!

Nezadržitelný trend božického fotbalu pokračuje i v přípravě na jarní část. Ve své podstatě odpovídá trendu, který zaznamenávají i jiné kolektivní sporty v Česku, zvláště pak fotbal a hokej.

Florbal: Podpora mladých florbalistů


Jak jsem naznačil v předcházejícím článku, který se týkal Florbalové ligy nadějí, naši nejmladší florbalisté měli opožděné Vánoce. Ježíškem byla tentokrát naše obec. Lékárny Hytych nám v minulé sezoně věnovaly finanční částku a k chodu týmu přispělo i Sdružení rodičů i rodiče hráčů.

čtvrtek 7. února 2013

Kontrolní výbor patří opozici

"Cesta ke snížení korupce rozhodně nevede přes další kontrolní instituci." Tak reaguje Stanislav Balík, vedoucí Katedry politologie FSS MU v Brně, na snahu Karolíny Peake zablokovat obecní samosprávu tím, že by se rozšířily pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrolu hospodaření obcí, krajů a některých dalších institucí.

středa 6. února 2013

Historie: Jak se personálně proměnil obecní úřad v únoru 1949 a taky trošku o Světlaně

Nelehké byly začátky božické samosprávy, jiný byl i systém voleb, jmenování a potvrzování do funkcí. Nestudoval jsem všechny "jemnůstky" tohoto procesu, spíš jsem se zamýšlel nad tehdejší celkovou koncepcí komunální politiky.

Hody v krojích, na něž jsme už zapomněli

Znovuobjevení mého vlastního archivu mi přihrálo několik zajímavých fotografií, na nichž jsou zachyceny momenty, které tyto snímky řadí už do minulosti. Sice ne dávné, spíš do minulosti nedávné, ale do minulosti.

Kolik stavebně zajímavých budov najdeme v Božicích - 4?

Dnešní hádanka je cca z roku 1960. Asi zase nebude takovým problémem určit, co je na snímku. Spíš nás může těšit, že tato budova v současné době ožívá i ze své vnější části.  Pište na probozice@centrum.cz nebo do diskuze.
                                                          Ladislav Nevrkla

Historie fotbalu: Zpátky do minulosti, tentokrát do roku cca 1995(?)

Tuto fotografii jsem včera zcela náhodně našel ve svém archivu. Určitě není tak stará jako minulá, ale už je taky pro pamětníky. Určitě to není tým soutěžní, ale spíš mužstvo z hodovního zápasu. Jedno jméno mi tam vypadlo, i když vím, kde bydlel. Určitě mi někdo pomůže.
Pište na probozice@centrum.cz nebo do diskuze.
                                Ladislav Nevrkla

Tržnice: Koňské sáně

Nabídka prodeje koňských saní.
Saně jsou zrenovovány ze starožitné konstrukce. Kování, čalounění i truhlařina, vše je ruční práce. Pro noční vyjížďky jsou po stranách funkční lucerny na žárovky a kovová ruční brzda. Fotky zasílám v příloze.
Cena 65 000,- V případě rychlého prodeje je možná sleva.

úterý 5. února 2013

Když se řekne: Za Lagovým

"Když jsme byli malí kluci, rádi jsme si hráli za Lagovým," svěřil se mi před časem pan Karel, rodák z Božic.  Dobře, ale víme, kde to je, když se řekne "za Lagovým"? Když víme, tak mi dejte vědět na probozice@centrum.cz.
                                                                                           Ladislav Nevrkla

Pozvánka na božický fašank 2013

Předprodej vstupenek na božický fašank 2013, který se koná v sobotu 9.2.2013, bude zahájen v pondělí 28.1.2013 u p. Petra Fialy. Předprodává se od pondělí do pátku od 17 do 18 hodin. Vstupné je 120 Kč pro běžné návštěvníky a 50 Kč pro návštěvníky v maskách. Hraje Codex Karla Michalčíka.
Během dne projde obcí masopustní průvod masek. Jejich sraz je v 7:30 h v kulturním domě.
                      Ladislav Nevrkla

Fotbal: S Andulou hej, bez Anduly ouvej (akt.)

Další zápas Zimního fotbalového turnaje na umělce v Hrušovanech n. Jev. nám do cesty přihrál celek Branišovic. Papírově slabší soupeř  přijel v osmi, a tak jsme mu půjčili naše 4 dorostence, aby se utkání vůbec hrálo. Božice - Branišovice 10:6 (6:2).

Kolik stavebně zajímavých budov najdeme v Božicích - 3?

V seriálu historických fotografií zajímavých staveb v Božicích pokračujeme další známou budovou, bohužel její současný osud není právě příkladný a za několik posledních let značně sešla a zchátrala. Škoda.
Též mě zaujal strom vlevo. Pro porovnání si klikněte na http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=130220104

                                             Ladislav Nevrkla

Bude nám viset?

Na stručnou otázku, kdo nám budet viset, lapidární odpověď: nejlíp asi nikdo! Řeč je o portrétu prezidenta v úředních budovách.

pondělí 4. února 2013

Sbírka pro opuštěné psy a kočky

Domov důchodců Božice ve spolupráci se ZŠ Božice pořádají ve dnech 4.2. - 15.2.2013 sbírku pro Útulek Přímětice. Podrobnosti na plakátku a u Markéty Kalinové Dis. v DD Božice na čísle 515 257 122.
                            (lan)

sobota 2. února 2013

Božičtí hasiči v akci

Jak uvádí server http://znojemsky.denik.cz, vyjížděli dnes odpoledne božičtí hasiči k požáru dvougaráže ve Strachoticích. Podrobnosti si přečtěte na webu HZS nebo Deníku Rovnost.
                                                                 Ladislav Nevrkla

Silnice? Našrot!!!

Zima nás pomalu opouští a na silnicích je tradičně boží dopuštění. Polepené asfaltky, ať už si říkají dálnice,rychlostní komunikace, silnice vyšší třídy, silnice nižší třídy nebo místní komunikace, jsou doslova ado písmene našrot!!!

Zpátky ke kořenům! (akt.)

Jevišovka - setkání Chorvatů KIRITOF 2012
Včerejší debata o nejlépe upravené obci našeho širšího okolí Jevišovce se dotkla taky zajímavého fenoménu. Na jižní Moravě (zrovna v Jevišovce) žili Chorvati, ale po roce 1945 byli odtud odsunuti (přesídleni a rozptýleni po celé Moravě, několik rodin i do Rakouska). "To není pravda," ohradil se jeden z diskutérů, " ti sem až po roce 1945 přišli!"

Když se řekne: Na Čimperku (disk.1.2.)

Když se řekne.... Naše nová rubrika bude takovým malým místopisem Božicka. Zásobárnu výrazů nemám příliš rozsáhlou a pro řadu občanů to budou úkoly "jako malina". Ale jelikož je těch mladých a nových Božičáků víc než dost (možná i víc než 50%), může to být ve svém důsledku docela zajímavé. A vůbec neváhejte zásobovat mě dalšími příklady.

pátek 1. února 2013

Je čas kácení

Ráno ještě s lípou...
Občas je to třeba. Přestárlé nebo ohrožující stromy, byť jsou třeba zajímavé, musí pryč. Lípa za plotem u Jindry Širokého začala být nebezpečná.

Pečení vánoček a rady babiček

Začátkem minulého týdne (28.1.2013) přijely žákyně III.ročníku oboru pekař ze  SOŠ a SOU Dvořákova pod vedením učitelky odborného výcviku Jany Jedličková do domova důchodců v Božicích.

Politici - náš vzor? Ani omylem!

Miloš Zeman aligátor
Že se politický život v České republice dočista zvhnul do nechutné bažiny, o tom nemusím nikho přesvědčovat. Levá hází špínu na pravou, spodní na horní, a do toho přijde buď Amnestií Spasitel, nebo Lži Spasitel. Prostě jedna bída.

Casino Royal v Božicích

Zimní období je ten pravý čas, kdy se senioři v rámci pánského klubu z domova důchodců rádi účastní společenských her. Jedním z nápadů aktivizačních pracovníků bylo uspořádat slavnostní odpoledne pod názvem Royal Casino.

Všichni v pyžamech, ale do spánku daleko

Tak vypadalo čtvrteční odpoledne v domově důchodců v Božicích, kde probíhal Pyžamový bál. Klienti i personál zvolili společenský oblek i šaty poněkud netradičně a nahradili je pyžamovými kostýmy.

Zápis do 1. ročníku ZŠ Božice

Zápis do 1. ročníku ZŠ Božice proběhne ve středu 6.2.2013 od 14 do 17 h v budově ZŠ Božice. (lan)