čtvrtek 17. dubna 2014

Kdo má viset na zdi!?

Na stránkách týdeníku Znojemsko se od minulého týdne rozhořel názorový spor o to, kdo má viset ve školních třídách na zdi. Nevím, kdo tam visíval v počátcích našich škol v 18. a 19. století, ale škola jako důležité politické kolbiště vždy přitahovala i zájem politiků, a tak bych řekl, že tam vždycky někdo visel.
Člen školské rady za rodiče na ZŠ nám. republiky ve Znojmě dr. Jiří Kacetl zaslal nedávno řediteli této školy Mgr. Zdeňku Mikuličovi dopis, v němž jej žádá, aby nechal sundat ze zdi ve třídách této školy obrazy s portrétem českého prezidenta! Šéfredaktor Znojemska Vlastimil Mrva, sám původním povoláním též učitel jako dr. Kacetl, jej za tento akt kritizoval, Marian Keremidský, předseda Zemanovců na jižní Moravě, sám též původně učitel (pamatuji ho na Šumné) rovněž, dr. Eisenbruck, zástupce šéfredaktora Znojemska, má pro návrh dr. Kacetla pochopení.
Zážitek ze Švejka se sundaným portrétem mocnáře Františka Josefa I. v hostinci U kalicha (tenkrát musely portréty hlav států viset snad ve všech veřejných budovách) je dostatečně známý. Když se chce něco sundat, důvod se vždycky najde.
 Jako nejlepší se mi proto jeví pohled do třídy ve filmu Marečku, podejte mi pero! Hned při premiéře roku 1976 jsem si všiml, že tam nevisí Husák, ale Komenský, učitel národů! Autoři Svěrák a Smoljak měli po Pražském jaru 1968 politické potíže (Svěrák opustil KSČ), a tak se případnému problému ve chvíli, kdy režim trošku povolil opratě, elegantně vyhnuli.
Všichni, kteří pamatujeme, jaký tyjátr se jednou začas strhne kolem dráždivých malicherností, se přikláníme k názoru, že portréty státníků do veřejných budov raději ne. Kvůli Komenskému totiž nikoho ani nevyhodí, ani nebudou bombardovat peticemi za jakéhokoliv režimu!
Tak mě napadlo, že ve Znojmě mají na městském úřadu v zasedací místnosti obrazovou galerii starostů města Znojma někdy od roku 1848! Skoro bych řekl, že by stálo za úvahu, mít v prostorách našeho obecního úřadu - třeba na chodbě - portréty božických starostů - třeba od roku 1945, a ve škole obrazovou galerii ředitelů škol - též od roku 1945 + dva ředitele české menšinové školy z let 1921 - 1938) p. Kvasničky a Kerndla. Určitě by se tam všichni vyjímali lépe než poslední dva čeští prezidenti.
A propos: Kdo víte, jak třeba vypadali naši starostové (i zastupující či předsedové správních komisí) jako např. Smrček, Vybíral, Mathes, Krampol, Paděra, Krátký, Mach, Lapčík, Zvolánek, Papoušek, Král, Egner, Miklík? Řada z vás si pamatuje (ještě žijícího) J. Širokého či V. Střižíka. Pamatujeme jistě J. Šebečka, Zd. Čurdu a M. Klíče. A samozřejmě toho současného K. Halu. A ředitelé ve škole? Koštel, Papoušek, Michálek, Černošek, Starý, Kudlíková, Procházka a Peterka. Pár portrétů, které by reflektovaly naše obecní dějiny. Malé, ale naše!
P.S. Já mám v kanceláři, kde někde visí obraz mocnáře, ručně zhotovený obraz našeho pracoviště. A jsem spokojený. Každého, kdo přijde, velmi zaujme. Tak by to mělo být, co říkáte?
             (lan)

             

Žádné komentáře:

Okomentovat