sobota 7. června 2014

K historii Bradova hostince v Českých Křídlovicích

Vlevo nahoře vykukuje kostel, vpravo
Florianovi, dnešní silnice kolem
kostela nebyla
Zdá se, že poslední velká záhada božické minulosti je definitivně rozluštěna. Po odhalení místa, kde stával pomník císaře Františka Josefa I. V Českých Křídlovicích (naproti portálu kostela, před domem, kde po roce 1945 bydleli Florianovi), máme rozluštěnou i další křídlovickou záhadu. Tou je už více než 10 let Bradův hostinec.
Možná si ještě někdo vzpomene, že tenkrát obdržela redakce Novin Niva fotografii již neexistující dvoupodlažní budovy pod kostelem s titulkem Brada´s Gasthaus. Známe dvě staré fotografie, kde je tato budova zachycena. Pokaždé je na nich patrná nějaká stavební úprava. Nyní jsme dostali k nahlédnutí a nafocení obraz Bradova hostince, který dokládá, že tato budova procházela trvalými stavebními úpravami asi od nepaměti. Tou předposlední bylo zřízení prodejny firmy Baťa a tou poslední zásah letecké bomby ruského bombardéru v dubnu 1945 při náletech na božické nádraží. Ruiny budovy byly po válce odstraněny, a prostor se stal velkou křídlovickou návsí.
Ta dávná minulost, kdy budova sloužila jako Bradův hostinec, nemá vlastně pořádného pamětníka. Zmínku o ní neutrousil ani pan Pfister ve své historii Božic a Křídlovic. Asi proto, že budova jako hostinec fungovala někdy mezi roky 1880 - do první světové války (1914). Pak pravděpodobně změnila majitele a hostinec zde již nebyl provozován. Možná zrovna v té době začal fungovat jiný hostinec v sousedství - současným Božicím známý jako Hostinec u Dufků (původní majitel Johann Hofstätter, potom jeho syn Emmerich a poté jeho dcera Adele).
A jak ke svému jménu přišel dnes již neexistující hostinec, kdysi známý jako Bradův hostinec? Někdy kolem roku 1880 se do domu - tenkrát č. 39 - na návsi pod kostelem v Českých Křídlovicích, kde provozovali hospodu Matourkové, přiženil Franz Brada. Paní Matourková, roz. Wollner, byla vdovou a mladší muž jménem Franz Brada ji okouzlil. Křídlovice tenkrát zažívaly šťastnou dobu, byly centrem pravidelných vinařských trhů, které se konaly právě na této návsi pod kostelem. Hospoda s novým spolumajitelem Franzem Bradou neobyčejně ožila. Podnikavý duch mladého muže přinesl i úspěch v podnikání, což dokládají i krásné firemní originály. Čtvrtku na víno a ochtlík jsem tady představoval nedávno. V hostinci se nepilo jen pivo, ale i víno! Malíř Johann Brunner zachytil Bradův hostinec před 110 lety právě v radostné jarní době. Skoro by se chtělo říct (já to nevím), že kvetoucí hostinec Bradovi v "nejlepším" prodali a odstěhovali se do Znojma. Tam do dnešních dnů žijí potomci Franze Brady a jsou to pořád ti podnikaví lidé jako jejich křídlovický prapředek.
P.S. Do rodiny Bradů patří i paní profesorka, která mě, Růženu a Olinu učila 4 roky na gymplu z češtiny. Tak jsem ji nechal pozdravovat, možná si na někoho z nás ještě vzpomene, i když za 2 roky uplyne už 40 let, co jsme u ní maturovali.
P.S.S. Další fotografie přidám časem. Malíř kreslil někde od Fialových.

              Ladislav Nevrkla

Na těchto snímcích vidíme, jak se postupně měnil vzhled
Bradova hostince. Fotografie je pořízena odspodu, od
zatáčky u zrcadla, kdežto nejstarší obraz zachycuje budovu od
Fialových i s bočním vstupem po schodech do hostince

Žádné komentáře:

Okomentovat