středa 16. července 2014

Malé letní přemítání: Tentokrát o akcích Z

Poslední velké dílo akce Z v Božicích
Mladší ročníky už nebudou vědět, o čem je řeč, my starší víme, ale nějak jsme vzpomínky na tento způsob využití volného času vytěsnili ze své paměti. A přitom to byl po 40 let rituál, který tak nějak patřil do našich životů.
Označení "akce Z" bylo odvozeno od slov zvelebovat, zvelebit, nikoliv od "Zápotocký", což byl v rané éře budování socialismu premiér a prezident republiky, ani od slova "zadarmo", což byla sice pravda, ale v té době braná jako nějaká samozřejmost.
Publikoval jsem na tomto webu několik fotografií, které zachycují božické občany při pokládání nových chodníků, obrubníků, úpravě parčíků a zelených ploch. Osobně si pamatuji na stavbu smuteční obřadní síně, což byla asi poslední akce Z v Božicích, která přesáhla až do roku 1990. Bylo docela úsměvné, jak se v popřevratových poměrech zvali brigádníci na tuto stavbu. Šlo o to, aby zde nedocházelo k emočně vypjatým situacím v diskuzích nad společenskými a politickými změnami po listopadu 1989, a tak byla snaha na konkrétní sobotu dát dohromady partu, která si pokud možno sedla. Smutečku se podařilo zdárně dokončit, byť si některé části stavby vyžádaly brzké opravy.
Pamatuji se, že když jsem přijel v té době na návštěvu k rodičům, kde se právě stejným způsobem dokončovala nová prodejna Jednoty, přišlo mi docela normální, že jsem několikrát část dne strávil jako pomocná síla na této stavbě. Bylo to nejen o práci zadarmo, ale i o setkání s bývalými spoluobčany a známými.
S jednou božickou paní zastupitelkou jsme se před léty (asi tak před dvaceti) trošku přeli o tom, jestli by se daly akce Z zopakovat i dnes. Ona akce Z hájila, já tam viděl problém v té dobrovolnosti i současných nárocích na bezpečnost práce apod. Bylo proto pro mě milým překvapením, když se před několika lety budoval nový taneční parket i s pergolami u našeho fotbalového hřiště, co lidí, hlavně fotbalistů a jejich příznivců, se zapojilo do dobrovolné práce a významnou měrou pomohlo stavbu realizovat.
Četl jsem nedávno, že v Brně takto v akcích Z postavili hvězdárnu, zoo a fotbalový i hokejový stadion za Lužánkami. Z dnešního pohledu to skončilo 50 na 50 a já se neodvažuji hodnotit, jestli je úspěchem ta první padesátka (hvězdárna a zoo), nebo neúspěchem ta druhá (to jsou oba stadiony). Co vy na to?

                                               Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Až dnes jsem objevil tento článek a doplňuji malou informaci, že třeba ve Znojmě se v akci Z začal stavět zimní stadion, tenisové kurty v Leskách a třeba přírodní koupaliště Hnědka. Koupaliště se sice dnes už neužívá,ale menší vodní plocha zůstala.Jistě bylo více drobnějších akcí, třeba veřejné osvětlení apod. Už si to všechno nepamatuji ... udělalo se dost, bylo to pro lidi a ti si toho asi více vážili.Nejde srovnávat dobu před třiceti, čtyřiceti lety s dnešní dobou , moc se změnilo ,změnila se povaha lidí a o dnešní mládeži, formované médii a různými elektonickými "vynálezy" a nesmysly, bylo asi už popsáno dost papíru. -hic-

    OdpovědětVymazat