čtvrtek 14. srpna 2014

Okénko sousedů: Kino Jaroslavice dnes. Stroje a příslušenství v kině Marta Božice

Promítačky a příslušenství míří do
 božického kina Marta
V příhraniční obci Jaroslavice bylo po válce zbudováno kino. To vzniklo adaptací objektu hostince. Původně měl kinosál rovnou podlahu. V 70. letech proběhla přestavba a modernizace kina na kino širokoúhlé. Podle tehdejších norem muselo být v sále pozorovací převýšení. Provádělo se ve dvou variantách, buď odstupňovaně (jako v kině MARTA v Božicích), nebo šikmou podlahou. V Jaroslavicích se rozhodli pro druhou variantu.

Zrenovované kino mělo prostornou čekárnu, navazující na sociální zařízení, pokladnu, šatnu a bufet. Sál cca pro 200 diváků. Prostorné jeviště vhodné i pro divadelní představení. Pod jevištěm se nacházely šatny pro herce. Uprostřed jeviště bylo místo pro nápovědu, i malé propadlo.
Osvětlení sálu:  hlavní zářivkové, pomocné žárovkové  a samozřejmostí bylo nouzové osvětlení – centrální akumulátorové. Promítárna a přípravna  se nacházela v patře nad čekárnou. Technické vybavení kina: Dva promítací stroje MEOPTA  MEOPTON IV, které měly jako světelný zdroj obloukové lampy. Během provozu byly stroje modernizovány a přestavěny do modernizovaného typu MEOPTA MEO IV X 2. 
Širokoúhlá kina umožňovala projekce filmů všech formátů: KINO JAROSLAVICE – 35mm filmový pás, formáty obrazu: 1:37, 1:66, 1:85, 2:34. Hlava stroje zůstala původní, lampová skříň byla nahrazena skříní nových projektorů MEOPTA MEO 5X. Do stojanu stroje přibyl napaječ prosvětlovací žárovky zvukového budiče, elektronické rozběhové relé hlavního motoru( původní bylo mechanické) a také zařízení pro poloautomatizaci promítaní.

Kino ukončilo svůj provoz začátkem 90. let (1992-3). Jeho osud dlouho nebyl jasný, až do dnešních dnů. Obec kino prodala a nový majitel má v plánu na jeho místě postavit novou budovu.  Stávající objekt kina se v současné době bourá. Promítací stroje i příslušenství nalezlo alespoň prozatím svůj nový domov v našem kině MARTA v Božicích. Tedy jsou uloženy v našem depozitáři pro místní muzeum. 
                Ivan Hudec 

Jaroslavické širokoúhlé kino se loučí ...





Božické kino Marta poskytuje přístřeší promítačkám a
příslušenství ....


Žádné komentáře:

Okomentovat