středa 10. září 2014

Malé zamyšlení nad volebním programem strany č. 3 : Božická voda má patřit Božicím

Toto dětské hřiště mají v Hrádku ...
Tento týden se mezi božické občany dostává tištěný volební leták strany č. 3 PRO BOŽICE 2014. Program je zde zhuštěn do deseti základních bodů a určitě bude dobré se nad některými hesly trošku zastavit a více je rozepsat.
První věc, kterou je třeba si uvědomit, je ta předvolební atmosféra. Všechny kandidující subjekty přijdou s nějakým programem, s nějakým nápadem, s nějakým svým cílem. Už jsem to před časem psal: ne vše půjde uskutečnit hned, ne vše se podaří splnit na 100%. V Božicích už tradičně vznikají vlády koaliční a nebude tomu jinak ani po volbách 2014.
Volič vlastně dostává dvojí nabídku. Jednak jména kandidátů a jednak jejich program. To by měla být základní vodítka pro jeho volbu. Nějaké bezhlavé zaškrtávání už se ani moc nepraktikuje, občané hodně zvažují, komu dají svůj hlasu a komu vyjádří svou důvěru. Správně už před léty zaznělo na zastupitelstvu, že to není o kravaťácích, ale o ochotě a schopnosti dělat něco pro druhé. A taky je to hodně o lidech, co si budeme vykládat.
V našem programu jsme se pokusili oslovit všechny skupiny božických občanů na rozličná témata. Určitě splnitelné jsou body druhý, třetí, šestý, sedmý a poslední (2., 3., 6., 7. a 10.), ty další budou vyžadovat konsensus zastupitelů a taky účinné formy jednání s investory, spolupráce v rámci zájmových spolků, jichž jsme členy atd. atp.
 Podpoříme rodiny s dětmi. Jeden z nosných bodů našeho programu. Nejen tím, že uděláme vše pro to, aby se kapacita božické mateřské školy navýšila tak, aby žádné božické dítě nemuselo být odmítnuto a posíláno do mateřských školek v Boroticích nebo ve Velkém Karlově, ale jsme přesvědčeni, že rodina s dětmi jako celek si zaslouží podporu obce. Určitě jsou další možnosti, jak rodinám s dětmi pomoci. I proto se chceme zaměřit na úpravu dětských hřišť a to jedno by mělo být konečně pořádné, s mnoha prvky a nějakým způsobem zajištěné. Příkladem nám můžou být dětská hřiště v Hrádku, Hrušovanech n. Jev. nebo Hraběticích. Podpořit se dají rodiny s dětmi školou povinnými (a nejde přitom o konkrétní finanční částky) i mládež dospívající. My jsme se rozhodli, že podpoříme rodiny, kde se nový človíček narodí! Jakou formou tak lze učinit necháme až na novém zastupitelstvu. Svůj návrh tam každopádně v případě našeho volebního úspěchu předložíme a zasadíme se o to, aby byl naplněn.
Dalším bodům našeho programu, zvl. týkajících se vody a kanalizace, se budeme věnovat zase příště.

                                                                                        Kandidáti PRO BOŽICE 2014

... je oplocené, dá se uzavřít, přijet se dá autem i na kole...

... herní prvky mají certifikát a udržují se v bezpečném stavu ...
... posedět můžete pod přístřeškem ...


... pobyt zde se řídí provozním řádem ...




5 komentářů:

  1. Stačí se podívat na bezpečnost hřiště nad obecním úřadem...až se něco stane,kdo bude viníkem,rodič,že si nehlídá svoje dítě??????

    OdpovědětVymazat
  2. S dětskými hřišti je to doopravdy svízelné. Jejich úroveň a bezpečnost není v Božicích nijak mimořádná. Dokonce bych řekl, že se u nás docela zaspalo. Ani jejich údržba není na odpovídající úrovni.. Souhlasím s autorkou, že dětské hřiště, které je v blízkosti komunikací, musí být uzavřené - viz altánek u fotbalového hřiště. Volební program je tu od toho, aby na živé problémy naší obce upozornil a aby nabídl nějaké řešení. To, jestli se na něm shodneme do puntíku všichni na dané kandidátce, není rozhodující. Rozhodující bude, něco s tím udělat!!! A hledat nejlepší řešení. My jsme přesvědčeni, že v daný moment je potřeba v Božicích vybudovat jedno pořádné dětské hřiště jako mají např. v Hrádku. Proto jsem tam taky přidal hrádecké ilustrační fotografie. Z Božic nemám odkud! Už teď se ale mluví o dvou lokalitách, takže prvním úkolem nového zastupitelstva bude výběr jednoho konkrétního místa. Pak následuje projekt, žádost o dotaci (třeba z MAS Hrušovansko, ....) a pak se může začít dělat. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně ne vše na 100% nejde hned.myslim si že i nynější osazenstvo časem dětské hřiště vybuduje....ono akorat nejde všechno hned!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Božická voda Božicím, jednoduše řečeno, ale při hlubším zamyšlení nic jednoduchého. Velkým omylem je představa, že by voda byla levnější ! Cena vody se totiž počítá jako průměr nákladů na úpravu vody v celé Vodárenské a protože úprava vody říční, tedy vranovské, je levnější, než úprava vody naší, je jasné, že naše voda je dražší než platíme. Nechci popisovat úpravu vody v naší úpravně, ale jen na týdenní praní pískových filtrů se spotřebuje asi 180m3 již upravené vody. Pak chlor a mangan, kde to skladovat, kde objednávat, kdo by platil rozbory vody, které se dělají každý týden, údržba zařízení, poruchové pohotovosti, cejchování a výměna vodoměrů a to složité účetnictví. A co Karlov a ty ostatní, ty odstřihnout? A kanalizace? Pravidelné měsíční rozbory, proplachování stok, čištění čerpacích stanic. Vždyť jen těch čerpaček je šest, hlídá je dispečink na ČOV Dobšice. A zase pohotovost, ono to musí fungovat co nejdříve, a ne, než se někdo na opravu najde. Obec nemá žádnou mechanizaci , snad jen krumpáč a lopatu. A co třeba s kalem z ČOV? Ono se ho do dvou kalojemů vejde 300m3, no, to je pěkných pár fekálů. Dnes se odstředí mobilní odstředivkou a odveze do Dobšic , ale kam potom? Ono to nejde vysypat někde pod keře k vinohradu ! Opravdu to není vše tak jednoduché. Než se dá takový slib, je potřeba trochu to promyslet. Navíc na kanalizaci je napojen i Karlov a co mu třeba účtovat, když je tam částečně napojena i dešťová kanalizace? Jedině vymyslet "splaškoměr". Proč by měla obec zbytečně strkat hlavu do " oprátky", když teď to má téměř bez starosti.Nebo to po čase zase chcete poníženě vrátit Vodárenské? I to už se někde stalo. Ostatní z programu bych bral, ale ten první je nesmysl. Ještě drobnou informaci, v plánu je posílení Božické úpravny upravenou vodou z dálkového vodovodu ze Znojma, protože trasa na Hevlín potřebuje posílit. A to bych si přál, aby to bylo co nejdříve, protože i mně se nelíbí, že si vlastně tak trochu " drancujem" vlastní zdroj. Nic není bezedné ! A cena vody? Ta by měla být motivační pro její rozumnou a šetrnou spotřebu. Kdo chce bazén, ať si vodu zaplatí. -hic-

    OdpovědětVymazat
  5. Vím, že výroba vody je náročná, ale když máme tu možnost vyrábět vlastní vodu, tak nevidím důvod, proč se vyhýbat práci. Když mohou mít vlastní vodovod v Břežanech, Miroslavi, Jaroslavicích či Hrušovanech, tak to určitě zvládnou i Božice.

    K vybavenosti: Z VaKu se nevystupuje ze dne na den a věřím, že naši sousedé (Břežany, Hrušovany, Miroslav) by nám pomohli přinejmenším radou.

    K motivační ceně vody: I při "motivační" (tj. vysoké) ceně by šel příjem rovnou do obecní pokladny a neředil by se někde jinde.

    K úpravě vody: Povrchová voda se ale musí kupovat od Povodí Moravy. Podzemní nikoliv. Na úpravu vody nejsem odborník a do takové debaty se pouštět nebudu, přesto pochybuji o tom, že by úprava podzemní vody byla o tolik dražší, říční voda se musí dokonce předupravit, což se s podzemní vodou činiti nemusí, ale přesné technologické rozdíly neznám.

    Pro srovnání ceny vody http://www.vodarenska.cz/divize-znojmo/cena-vody - VaK Znojemsko je suverénně nejdražší, přestože všude dodává Vodárenská a.s.

    A jen tak mimochodem, vždycky můžeme svůj vlastní vodovod a kanalizaci pronajmout Vodárenské a.s., tak jako to dělá VaK Znojemsko, Hodonicko, Horní Dunajovice, Želetice, Daníž.... Rozdíl (a to podstatný) bude v tom, že si o své vodě (a její ceně) budeme rozhodovat sami ...

    OdpovědětVymazat