sobota 6. září 2014

Na Slavnostech chleba ve Slupi. I s božickou účastí

Marian Kvarda z Božic, Karel Podzimek,
kandidát na znojemského senátora a
Marianův détík (pův. u STS Oblekovice)
Tradiční slupské hody provoněly i letos Slavnosti chleba. Jubilejní desátý ročník navázal ve všem dobrém na ročníky předcházející a v sobotu 6. září 2014 nabídl i řadu osvěžujících novinek. Mezi nimi i jednu z Božic.

Pěkné počasí přilákalo velké množství návštěvníků, kteří si vystáli fronty na čerstvý pečený chléb z vojenské polní pekárny a nově mohli obdivovat repliku polní pece z tzv. Vojenského polního tábora roku 1914, která současně připomněla letošní sté výročí od vypuknutí Velké války z let 1914 - 1918. V ní upečený komisárek potřený česnekem byla výborná mňamka stejně jako pšeničná placka s povidlím.
I letos obdivovali příchozí historickou zemědělskou techniku i výrobky novoborských sklářů, kteří přímo před zraky diváků ručně vyráběli foukané lesní sklo zelené barvy. Po celý den byla zpřístupněná Národní kulturní památka Vodní mlýn ve Slupi a prezentována byla historická vozidla MHD ze sbírek spolupořadatele této akce Technického muzea v Brně stejně jako bylo možno sledovat praktické ukázky mlynářského řemesla, dalších řemesel či velmi poutavá vystoupení folklórních souborů. Na své si přišly i děti, pro něž byl připraven bohatý zábavní program. A též věřící, kteří do posledního místečka zaplnili nádherný slupský kostel Jména Panny Marie k odpolední slavnostní mši.
Hlavní pořadatelé - Obecní úřad ve Slupi a Technické muzeum v Brně - mohli být s průběhem jubilejního ročníku těchto již tradičních slavností spokojení, podobně jako přítomný kandidát na senátora za Znojemsko Karel Podzimek a tisíce návštěvníků.
Mezi těmi, kteří se zde prezentovali, byl již tradičně Marian Kvarda se svým "détíkem" a nově Ing. Marek Klíč, který ukázal malým i velkým divákům malého býčka. Mě osobně potěšila Jarmila Režňáková (tak se jmenovala za svobodna), která se ke přihlásila a vzorně mě u svého stánku obsloužila. Potkali či viděli jsme i další Božičáky. Slupské (Čulské?) Slavnosti chleba ukázaly, že se v našem regionu vytvořila novodobá tradice, která má již své trvalé místo v kalendáři významných kulturních akcí a na niž stojí zajet se podívat.

                                                   Ladislav Nevrkla, "Vždy na vaší straně"
Kvůli tomuto "božímu daru" se stály fronty

Komisárek s česnekem z umělé pece byl výborný

...a pšeničné placky s povidly ještě lepší

Karel v détíku, Marian udílí pokyny

Pan Harašta z KVH Starovičky, Karel Podzimek a Marian Kvarda

Kdo najde na snímku božického návštěvníka?

Pan Gajdoš, s nímž spolupracuji v Domě na půli cesty, Hana a Karel

Dr. Karel s Ing. Markem

...telátko bylo očividně spokojeno. Vždyť je polechtal gynekolog

Opracovávat pískovec je kumšt ...

...troška kýče nechyběla. Ale pan flašinetář s
moderním  flašinetem byl "jedlý" ...

Folklórní soubory sledovaly stovky posluchačů a diváků

Vojenský tábor nám připomněl, že vojenský konflikt může
vypuknout kdykoliv a kdekoliv. I v naší vyspělé Evropě



Žádné komentáře:

Okomentovat