sobota 6. září 2014

Vzpomínka na božického včelaře Jana Kučeru

Dnes odpoledne jsme se naposledy rozloučili s panem Janem Kučerou. Já mám na pana Kučeru vzpomínky dvě. Jednu ve spojení s psaním publikace o Božicích v roce 1995, druhou z konce 90.let, kdy mi nešťastný oznamoval, že mu někdo zapálil jeho pojízdný včelín blízko Babí hory.
Jako vzpomínku bych připomněl pár údajů, které jsem od něj získal k historii božického včelařství, a tak jsem je zpracoval do publikace (najdete je tam na straně 118). Takže se pěkně posaďte a čtěte ze vzpomínek pana Jana Kučery:
Po příchodu nových osídlenců v roce 1945 byly u některých usedlostí včelíny,často s početnými stavy včelstev (15 až 30 včelstev). Špatně obdělaná a nesklizená pole byla zarostlá kvetoucím plevelem i bylinami. To byla hotová pastva pro včely! A co teprve akát! Včelařů přibývalo, i když jim chov šel různě. Potýkali se s naprostým nedostatkem včelařského vybavení počínaje úly, rámky pro mezistěny a další pomůcky. V Křídlovicích bylo asi 25 včelařů, v Božicích asi 8. Do roku 1960 bylo v obou obcích 46 včelařů, na Kolonii asi 8. Počet včelstev s pohyboval kolem 800. Včelaři jezdili zpočátku na kurzy do Hrušovan, později jezdil včelařský instruktor přímo do Božic. Většinu včelstev se podařilo zušlechtit.
V 50.a na poč. 60.let se produkci medu věnovala i obě naše JZD, která měla na tuto práci vyučené pracovnice. Populárním se stalo kočování včelstev do míst, kde se pěstovala řepka, např. na Vranovsko. Po dobrých létech přišla i léta špatná, kdy se ani nezamazal medomet.
U počátků včelařské organizace v Božicích a Českých Křídlovicích stáli včelaři Fabík, Zástěra, Škrob, Schovanec, Vostál, Michálek, Neděla, dr. Leisser, Taraba, Jan Kučera a další. V roce 1995 byl předsedou ZO Českého svazu včelařů v Božicích právě Jan Kučera.

                                                                                 Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat