úterý 21. října 2014

Božické kešky v akci

Keška je i někde tady ...
Geocaching (česky geokešink) je hra na pomezí sportu a turistiky, při které s použitím navigačního systému GPS hledáte skryté objekty zvané „kešky“. Tato novodobá aktivita spočívá v tom, že někdo na zajímavé místo ukryje různě velkou krabičku s předměty s možností výměny kus za kus, na internetu zveřejní její souřadnice a ostatní ji pomocí různých informací, hádanek a nápověd za přispění  navigačních přístrojů  hledají.

Smysl geocachingu je dostat se na místa, o kterých mnohdy ani netušíte, že existují. Kešky jsou tedy většinou ukryty tam, kde to má nějaký smysl, kde je možné něco zajímavého vidět.  Zakladatel skrýše chce na něco poukázat, samotná keš je už spíše bonus. Vycházka, cykloturistika a jiná rekreační aktivita tím může dostat vyšší smysl, jelikož má konkrétní cíl. Víte, že na určitém místě na vás čeká „poklad“ a vy ho chcete najít.
Tak se do hledáčku milovníků „kešek“ dostávají i Božice a jejich okolí. Nepřekvapí, že je tam jako místo úkrytu chráněná lípa u hájenky nebo lovecký zámeček Samota. Je tam Emín zámek i Hraběnčina studánka.
Jsou však případy, kdy je zvolené místo problematické a keška tam zmizí. Kdo má potřebu kešky ničit, nevím, podle webu však taková místa jsou i v Božicích, např. u Jevišovky nebo u solárních panelů. Zrovna solární panely však jsou tím problematickým místem z mnoha důvodů. Nejenže samotná instalace solárek u Božic bylo zvěrstvo, které by se už nikdy nemělo opakovat, ale umístit kešku někde v jejich blízkosti je i z hlediska bezpečnosti problematické.
Nepátral jsem po všech božických keškách, je však dobré vědět, že je tady stále máme a že jich přibývá. Pro propagaci obce je to významný faktor.

Ještě doplním několik údajů ke keškám a jejich hledání:
Hledání pokladu – účinná motivace pro děti
Geocaching má především i výchovný efekt. Rodiče ví, jak je někdy obtížné vytáhnout děti na výlet. Hrady, rozhledny, přírodní památky i klasické výlety se rázem mění na dobrodružství s překvapením ve formě pokladu. Obsah pokladu si děti mohou různě vyměňovat.
Typy kešek
Můžete si vybrat z několika typů kešek. Velikost krabiček může být opravdu různá dle umístění kešky, od micro, jako je např. krabička od filmu až po různě velké kbelíky.
·         Tradiční keška díky předem známým souřadnicím vedou přímo ke skrýši
·         Multikeš má několik zastávek, na kterých je potřeba sbírat dílčí informace
·         mystery keší je potřeba souřadnice vyzískat z různých hádanek, rébusů a jiných hříček


                                                                                  Ladislav Nevrkla







Žádné komentáře:

Okomentovat