sobota 11. října 2014

Cesty mají lidi spojovat

O Starého Karlova dolů -
doleva ke Kolonii
Prakticky všechny strany kandidující v komunálních volbách v Božicích mají ve volebním programu úpravu komunikací, budování kvalitních cest a rozvoj cykloturistiky. Není proto od věci podívat se na tento námět prostřednictvím očí a názorů člověka, který ví, o čem mluví. V Božicích máme takového zkušeného praktického silničáře v osobě Mariana Kvardy.
V nejnovějším vydání Novin Niva 2/2014 si můžete přečíst jeho poměrně rozsáhlou sondu do silničního propojení mezi Božicemi - Hrušovany n.Jev. a Šanovem přes Starý Karlov či Emín . Dovolím si několik názorů Mariana Kvardy publikovat i na tomto blogu.
Všechno začalo Při setkání u Hraběcí studánky. Šanovský starosta Petr Škarek byl pro a velmi rychle se začalo pracovat. Místy více než půlmetrové díry mizely, vozily se tatry materiálu, pozval se i bagr. Cesty na šanovském katastru dostávaly novou tvář. Pod Starým Karlovem - "na půli cesty" mezi Božicemi a Šanovem - se dělí katastr, směrem k Božicím nepropustná džungle. Marian Kvarda konstatuje: "Za tohoto Pána Boha žádná vozovka nebude, jinak se dám na zvonění! Světe, div se! Náhoda tomu chtěla, ale zadařilo se!"
Náhodou jsem jel, píše M. Kvarda, k božickému hřbitovu vybírat staré štěrkopískové podloží. Byli tam pánové od firmy Strabag, pan starosta Božic a technika. Vozba začala. Ne na skládku jako odpad, ale hned do vozovky pod Starý Karlov. Šetřit se nemuselo, stará cesta byla jedno koryto, takže vrstva (aby byla pod terénem), musela být silnější a tím samozřejmě lepší. Hutníci zkouška vyšla a v budoucnu bude možné na toto podloží položit jakýkoliv finální povrch. Sen všech generací božických kolonistů se pomalu ale jistě naplňuje: spojení do Hrušovan nad Jevišovkou kolem Emína zámku je už teď možné a v blízké budoucnosti snad i po kvalitním povrchu. Takové vyasfaltované spojovací cesty najdeme v Práčích, Banticích, Oleksovicích, ale i v Pravicích! Víme o krásné asfaltce z Borotic k zámečku v Lechovicích v délce asi 3 km, z Čejkovic do Mackovic bylo frézinkem vyasfaltováno asi 0,5 km od hřbitova do Mackovic atd. atd.
Rychlé rozhodnutí starosty Božic pana Haly lze hodnotit jako velmi dobré. Čadovi z Kolonie dali dle možností zdarma prostředky na odvoz a na úpravu asi sta metrů hlubokého úvozu i finanční obnos. Šanováci nechali na cestu od začátku lesa po hájenku nasypat recyklát z rozemletých kusů betonu, což bylo asi 80 tater. My jsme od nich dostali do naší cesty asi 45 tater na zasypání rokle a její vyrovnání. Velké poděkování proto patří šanovskému starostovi panu Škarkovi za rozjetí akce. Bez něho by se na naší straně nic nedělo. Do vozovek na Božicku a Šanovsku bylo nasypáno materiálu z cca 400 nákladních aut Tatra a Liaz, tj. asi 4 000 tun materiálu. Z nepotřebných rour byly zhotoveny propustky a odtok vody. Šanováci chtějí pokračovat směrem ke Starému Karlovu vyasfaltováním po kratších úsecích dle finančních možností. Co na to Božice ... ???

                                                                            Vyprávění Mariana Kvardy zpracoval -lan-

První křižovatka za Kolonií: rovně směr Emín, doprava ke
Starému Karlovu

Druhá křižovatka, opačný pohled: vlevo do kopečka ke Starému
Karlovu, doprava k božické Kolonii

... a pokračujeme ke Kolonii

... vjíždíme do Kolonie, jsme za dvorem
Hoja

Žádné komentáře:

Okomentovat