sobota 18. října 2014

Co vypovídají senátní volby o Božicích

Rekordně nízká účast ve 2. kole a škoda Karla Podzimka. To jsou dvě základní poselství letošních voleb v Božicích.
Zatímco k 1. kolu senátních voleb (konaných souběžně s komunálními volbami 10.-11.10.2014) přišlo v Božicích 43,42% oprávněných voličů (konkrétně to bylo 515 osob), o týden později zamířilo do božického kulturáku pouhých 127 voličů, což bylo dokonce pod republikovým průměrem (10,71%).
U 1. kola, v němž v Božicích vyhrál kandidát ODS Karel Podzimek (129 hlasů) před Pavlem Štohlem (106 hlasů), stojí za zaznamenání ještě skutečnost, že z 515 voličů jich deset nevolilo (asi hodili volební lístky do koše) a 48 voličů hlasovalo neplatně (jestli vhodili do urny prázdnou obálku nebo udělali něco jiného, nevím).
Druhé kolo přilákalo pouhých 127 voličů, jeden hlas byl neplatný a Pavel Štohl (bezp. za ČSSD) v něm získal 85 hlasů (67,46%), což bylo o 21 hlasů méně než získal v 1.kole, zatímco Jiří Němec měl zisk poloviční - 41 hlasů, což je 32,53%. V 1. kole skončil Jiří Němec až na 6. místě se ziskem 35 hlasů, což značí, že si ve 2. kole polepšil o 6 hlasů.
Ve 2. kole zůstala v Božicích doma více než tisícovka oprávněných voličů. Vypadá to, že je nepřilákal ani jeden kandidát, a to ani z řad ČSSD, ani KDU-ČSL. Bylo by jistě zajímavé vědět, kolik voličů by přišlo, kdyby do 2. kola postoupil kandidát občanských demokratů Karel Podzimek... Možná si totiž vzpomenete, že i v mimořádných volbách do Poslanecké sněmovny v loňském roce se kandidátka ODS v Božicích neztratila.
Napadá mě v této souvislosti skoro kacířská myšlenka, jak by dopadly komunální volby v Božicích, kdyby se mělo volit stranicky??!! To první, co bychom museli udělat, by bylo přiřazení jednotlivých kandidujících subjektů k zavedeným nebo známým stranám. Omlouvám se všem, kteří kandidovali, že je nějak zaškatulkuji, ale berte to jako "hru na kdyby ...".
Vítězné Společné Božice jsou dosti čitelné a svým liberalismem, k němuž se ostatně otevřeně hlásí samotný Karel Hala, odpovídají podle mého názoru koalici STAN+SZ, což přeloženo znamená Starostové a nezávislí + Strana zelených. Ostatně na této kandidátce se objevil člen Strany zelených Bohuslav Bernard.
Druhé sdružení PRO BOŽICE 2014 se nejvíc blíží koalici KDU-ČSL+ODS+ SsČR. Typicky konzervativní strana s převahou podnikatelů a živnostníků doplněná nezávislými kandidáty. Zkratka SsČR znamená Strana soukromníků České republiky a v těchto volbách se díky majiteli loterijní společnosti Synot Ivo Valentovi poprvé dostala do Parlamentu ČR. Třetí v pořadí božických komunálek - sdružení Naše Božice - odpovídá nejpravděpodobněji hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše.
V poli poražených skončily v božických komunálních volbách SNK za trvalý rozvoj, KSČM a Hlas lidu. SNK za trvalý rozvoj to jsou v našich podmínkách sociální demokraté, komunisti jsou komunisti a nejobtížněji se mi definuje Hlas lidu. Typická protestní strana jako třeba Piráti nebo Úsvit přímé demokracie. Ale fakt si netroufnu je někam přesněji zařadit.
Tak, co tomu nastavenému zrcadlu říkáte? Nebo byste to viděli jinak?

                    Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat