středa 5. listopadu 2014

Zvítězili jsme? Asi ANO!

Letošní komunální znají už nejen své úspěšné kandidáty a vítěze, ale i vedení svých radnic. Ve velkých městech jasně triumfovaly stranické kandidátky, v menších sídlech většinou místní sdružení. Podle vznikajících koalic pak je zcela jasno po celé republice. Jediným a suverénním vítězem těchto voleb je hnutí ANO.
Je to až nečekaně zajímavý výsledek. Po 25 letech tady máme opět vítěze, který dokáže obejmout skoro každého a přitom o něm nevíme skoro nic. Je to takové Občanské fórum II. Jenom místo osobnosti Václava Havla stojí na piedestalu Andrej Babiš. Je to taky osobnost, ale trošku jiného ražení. Činorodý pragmatik, podnikatel, vynikající manažer, člověk, který se docela angažoval již před listopadem 1989 na zajímavých pozicích. Má ve svém hnutí, ale i mezi svými voliči naprosto jedinečné postavení. Když se někoho zeptáte, koho jiného z hnutí ANO znáte, tak si buď nevzpomenete na nikoho, nebo tak akorát na Věru Jourovou, a to spíš kvůli jejímu angažmá v Evropské komisi.
Tak nějak podobně ale dopadly volby po celé republice, pokud byli voliči se svými radnicemi spokojeni. Osobnost starosty byla v letošních volbách tak dominantní, že vlastně zastínila úplně všechno. Čím menší sídlo, tím je to patrnější. Nešlo ani o programy, ani o složení kandidátek.
Hnutí ANO bude mít devět nebo deset primátorů, daleko za nimi je ČSSD s pěti nebo šesti a třetí ODS s dvěma nebo třemi primátory. A to ještě díky povolebním vyjednáváním přišlo hnutí ANO jako vítěz voleb o tři primátorská křesla. Nejzajímavější a nejvíc sledovaná koalice bude v Praze a v Brně. V obou městech má ANO primátora.
V Božicích to po pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva vypadá na koalici sdružení Společné Božice a PRO BOŽICE 2014 s podporou všech zbývajících čtyř zastupitelů zvolených za tři další volební strany. A tak i u nás si můžeme na otázku: "Zvítězili jsme?" odpovědět: "Asi ANO!"

                                                                             (lan)

1 komentář: