úterý 2. prosince 2014

Beseda se seniory, či s důchodci?

"Obec Božice srdečně zve všechny božické seniory na besedu s důchodci ve středu 3.12.2014 od 14:00 h v sále kulturního domu." Tolik pozvánka na tuto tradiční akci pro naše nejstarší občany.
Zaujalo mě to zaměňování výrazů "senioři" a "důchodci". Jestli si někdo myslí, že je to totéž, pravděpodobně se mýlí. Definice seniorů je dneska v Česku pevně daná: po dovršení věku 55 let může každý občan s trvalým pobytem v ČR požádat o vydání Senior pasu a jako jeho držitel může využívat různých slev a výhod z nabídky, kterou v tištěné podobě pravidelně 4x ročně obdrží do své domovní schránky nebo si ji najde na webu http://www.seniorpasy.cz/. Jižní Morava a hejtman Hašek osobně jsou v tomto počinu přímo průkopníky.
Zato definice důchodců je v Česku od určité doby proměnlivá a řekl bych nepřehledná. Dávno už to např. není dosažený věk 60 let u mužů a 55 let u žen. Pomalu se posouváme k hranici 63 let, v praxi pak to znamená, že do starobního důchodu letos odcházejí muži narození od půlky roku 1951 a v prvních měsících roku 1952. U žen pak je to ještě více individuální.
Z božické pozvánky proto není tak úplně patrné, jak ji uchopit a komu je vlastně určená.

               (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat