úterý 16. prosince 2014

Záslužná činnost božického domova důchodců, o níž se moc nemluví

V dnešních tiskovinách, které se objevily v naší poštovní schránce, se hodně mluví o božickém domově důchodců. A mluví se o něm velmi pěkně. Proč?
Nejdříve asi bude dobré vybrat několik citací, abychom pochopili, o čem je řeč. "Příští dny budou mít obyvatelé hradišťského Domova pro matky a otce v tísni dost nabité. Čeká je například návštěva domova důchodců v Božicích, kde děti předají starouškům přáníčka, posedí s nimi a zazpívají pár koled." (Romana Tučková Hanhová, Znojemsko 16.12.2014). V anketě Taháku z Přímky odpovídá řada studentů SOU a SOŠ SČMSD Znojmo na otázku Kam tě přivedla praxe a co tam na tebe čekalo, že byli na praxi v Domově důchodců v Božicích, že zde nasbírali hodně zkušeností, že dovedou pečovat o imobilní nesoběstačné pacienty, že se u seniorů naučili trpělivosti ... Praxi v božickém domově důchodců vykonávají studenti oboru Sociální činnost. Jejich pomoc je velmi potřebná v zařízeních sociální péče pro děti a dospělé, na úřadech sociální péče, ale i v terénu. Studenti z Přímky však zajíždějí za klienty božického domova důchodců daleko častěji a připravují pro ně různé aktivizační programy, což lze bez problémů dohledat na webových stránkách našeho domova - viz http://www.domovbozice.cz/.
Za studenty se však do jejich školy podívali i obyvatelé DD. Např. Dne 19.11.2014 studentky 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus v rámci svého maturitního projektu připravily pro naše klientky kulturní dopoledne zaměřené na moderní  stravování s doprovodním programem. Budoucí kosmetičky přítomné seznámily, jaké kosmetické přípravky by měli používat a co lze vyčíst z obalů na přípravcích. Na klientky čekalo bohaté a hlavně zdravé menu s krátkým povídáním, jaké ingredience jednotlivé pokrmy obsahují. Prostřeno bylo skutečně „ Prostřeno“ jako v luxusním hotelu. A na závěr svým barmanským vystoupením klientky překvapil student Jiří Bink z oboru Kuchař – číšník.
Aktivně se domov důchodců zapojuje i do společenského života v Božicích. Jak při besedě s důchodci v sále kulturního domu, tak třeba při prodeji výrobků během rozsvěcování vánočního stromu u školy.

Tak už víte, v čem spočívá záslužná činnost božického domova důchodců?

            (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat