neděle 4. ledna 2015

Co čeká nádhernou stavební památku Božic?

Je prodaná, není prodaná? Stáhli vlastníci prodej, či se už jedná s konkrétním zájemcem? Na prahu roku 2015 zahajujeme nový retro seriál právě tímto krásným stavebním skvostem z počátku 30. let 20. století.
Jednu ze tří božických vil architektonické moderny třicátých let minulého století si nechal postavit mlynář Josef Schneider v místní části Mlýnské Domky v roce 1930. Vila stála mezi mlýnem a bývalou ovčírnou (stála na místě dnešní nové prodejny stavebnin a skladové plochy dřeva) a kromě starého pana Schneidera zde žila i rodina jeho dcery s manželem, Himmelmayerovi. Starý pan Schneider býval též velitelem křídlovických hasičů. Ve mlýně bydlel po postavení vily Schneiderův syn dr. Franz Schneider, který se do historie Božic zapsal (společně s elektrikářem Leopoldem Kellnerem) elektrifikací Božic již v roce 1927. Ale o tom třeba někdy jindy.
Po roce 1945 získala vilu rodina Holých jako náhradu za majetek, který musela opustit po vyhnání ze Slovenska po vyhlášení Slovenského štátu v roce 1939.
Kromě krásné vnější i vnitřní architektury, kterou naštěstí jenom částečně narušila pozdější přístavba, je součástí vily i socha sv. Antonína před domem. Nádherná stavba v relativně klidném prostředí. Třeba se někomu podaří obnovit zašlou slávu. Genia loci toto místo nepochybně má.

                      (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat