neděle 11. ledna 2015

Putování po božických památkách - sloup Nejsvětější Trojice (akt.21.10.)

Po nádherné modernistické vile v Zámlýní se tentokrát podíváme do hluboké minulosti. Dominantou křídlovické návsi je totiž  sloup Nejsvětější Trojice pocházející z roku 1742. Takže ukázka nádherného barokního umění.
Vedle chudého, ale historicky cenného kostela sv. Petra a Pavla, tak stojí jeden z božických (původně křídlovických) uměleckých skvostů. Přibližně po sto letech - v roce 1838 - byl celý sloup renovován. Hranolovitý podstavec byl opravován v roce 1926 malířem Josefem Gastgebem. Na soklu (s datem 1742) stojí skulptura (plastika) Boha Otce trůnícího v oblacích, krucifix a holubice. Co je krucifix doufám víte, pokud ne, tak vězte, že se jedná o umělecké zpodobení ukřižovaného Krista a skládá se z kříže a korpusu Ježíšova těla.
Sloup je pouze o pár let mladší než socha sv. Jana Nepomuckého a o 25 let starší než nejstarší božický - tzv. Bílý - kříž renovovaný v roce 2012. Je proto zcela určitě na řadě obecní péče.
Sousoší bylo opravováno i v uplynulých padesáti letech, ale nenašel jsem o tom žádný záznam. Z těchto mnoha důvodů se dá předpokládat, že při plánované celkové revitalizaci křídlovické návsi pod kostelem dojde i na opravu vzácného sloupu Nejsvětější Trojice.

         (lan)

V Božickém zpravodaji 4/2015 je publikován odborný materiál Martiny Kvardové nazvaný K dataci božického sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice. Autorka, která se touto tematikou dlouhodobě zabývá, provedla odbornou expertizu, všimla si našeho dosavadního pochybení při čtení poslední číslovky  a upřesnila tak správnou dataci vzniku tohoto barokního monumentu. Tak jsem i já opravil původní chybné datum 1747 na správné 1742.
A pak že už se nedá nic nového objevit, zjistit či upřesnit. Důležité taky bude, kdy dojde k nové restauraci této božické památky. Toť taky námět pro božickou radnici při plánování rozpočtu na rok 2016.

                                                                                        (lan)









1 komentář:

  1. Provedena oprava podle průzkumu a zjištění Martiny Kvardové publikované v Božickém zpravodaji 4/2015. (lan)

    OdpovědětVymazat