sobota 24. ledna 2015

Tržnice: Co možná nevíte, nebo na co nezbylo místo

V záplavě mnoha knižních titulů člověku uniknou i publikace zajímavé a velmi čtivé. Takové jsem nedávno objevil i já. Co možná nevíte o životě našich předků, Co ještě nevíte o životě našich předků či Na co v učebnicích dějepisu nezbylo místo.
To jsou namátkou některé zajímavé tituly, které mají dva společné jmenovatele: autorku Stanislavu Jarolímkovou a nakladatelství Motto. Za zmínku stojí i to, že všechny knížky mají shodný formát, pevnou vazbu a přibližně stejný rozsah. V knihovně se vyjímají parádně. Nemám je všechny ještě do detailu přečtené, ale našel jsem tam hodně zajímavých údajů, které člověka nejen obohatí, ale i potěší a rozradostní.
A jen tak namátkou vybírám pár momentů, na něž v uvedených knihách určitě najdete odpovědi. Třeba: Který náš prezident udělal i v osmdesáti letech stojku? Kdo nařídil v Českém království vodění psů na vodítku? O co žádal Albert Einstein prezidenta Gottwalda? Proč se kdysi pivo jídalo lžičkou? A je možné, že už moravský kníže Svatopluk měl na Velehradě skleněná okna?
Stanislava Jarolímková je ostatně velice činorodá dáma, kterou můžete už rok pravidelně slýchat v pátečním odpoledním pořadu Jana Rosáka na ČRo Praha. I tam v pětiminutových vstupech velice zajímavě odpovídá na podobné otázky. Obojí stojí zato - její knihy i rozhlasové vyprávěnky.
Jediné, co v jejich knihách asi nenajdeme, je nějaká zmínka o Božicích či blízkém okolí. To zůstává úkolem pro nás, kdo máme naši obec rádi a pátráme, hledáme a zjišťujeme různé detaily a zajímavosti vedle těch stěžejních a v dané době se tvářících jako nejdůležitější. A proto mě třeba víc zajímá, který božický starosta provedl slavnostní výkop při prvním utkání božických fotbalistů, než kolik metráků na hektar sklidili třeba v roce 1975 na božických polích Osevy. A v tom jsem si svým způsobem se Stanislavou Jarolímkovou blízký, protože právě takovým drobnostem, detailům a zajímavostem ze života se ona věnuje v rámci našeho státu od dávných dob. Prostě si něco od ní přečtěte a uvidíte, že se od její knížky neodtrhnete.
                      (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat