pondělí 16. března 2015

Jak se čistí les v roce 2015

Systematická práce nese své ovoce. Způsob, jakým obec Božice už několik let čistí své obecní lesíky, snese všechna přísná kritéria, která na takovou činnost klademe. Ať už se jedná o vybrané lokality, tak i způsob, jakým je tato práce prováděná a zajišťovaná, a nakonec nelze nezdůraznit i ekologické a motivační prvky těžby dřeva, omlazování porostu i výsadby nových dřevin.
Tuším, že už třetím rokem se těžba provádí v obecních akátových porostech na katastru místní části České Křídlovice. Letos v prostoru kolem silnice k místní části Na Posádce a v západní části sklepní uličky u Borotic. Zvláště mě zaujalo vyčištěné území kolem opravovaných vinných sklepů. Jsem plně přesvědčen, že jenom takové systematické vyčištění tohoto území má smysl a přinese své ovoce. Sklepní ulička u Borotic tímto ještě více roste do krásy. Škoda jen, že jsme nelapili zloděje, který odcizil téměř nový "krmelec". Zcela zjevně na svém místě chybí. Patří tam! Snad se ho podaří najít nebo nahradit maximálně do letošních "otevřených sklepů". Taková pěkná akce bez "krmelce", to je jako fotbalové utkání bez jedné fotbalové branky!

A ještě jednu věc bych zdůraznil. Podívejte se na předposlední a poslední fotografii. Víte, jaký je mezi nimi zásadní rozdíl? Nejen, že na předposlední už byla letos těžba uplatněna, je ta poslední fotografie je přímo varující!!! Celá řada stromů kolem příkopu by měla co nejdříve zmizet. Kvůli bezpečnosti. Jel jsem nedávno z Moravského Krumlova Krumlovským lesem na Jezeřany-Maršovice. Tam právě dokončují takovou úpravu lesa kolem této silnice. Všechny stromy vedle příkopy (první řada) padly. A víte, jak se tam najednou jede jinak? Bezpečněji? A totéž nastane, až v našem lesíku odstraníme všechny stromy (vesměs akáty) v první řadě podél silnice od křižovatky od Zámlýní směrem na Borotice. Takže, ať se těží. Hlavně tam, kde to přispěje k naší bezpečnosti.

               (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat