pátek 3. dubna 2015

Pozvání na velikonoční obřady

P. Marek Orko Vácha zve na stránkách Božického zpravodaje všechny božické občany a jejich přátele na velikonoční obřady. V sobotu 4. dubna 2015 v 18 hodin slavíme v božickém kostele sv. Petra a Pavla nejdůležitější svátek celého roku - velkou noc, Velkonoce, Velikonoce.
Velikonoční obřady začaly již na Zelený čtvrtek v 17 hodin, Velkopáteční obřady, kdy vrcholí pašijový týden, začínají u nás v 17 hodin, a sobotní velikonoční vigilie začne v 18 hodin.
Jsme velmi a srdečně zváni, píše Marek Orko Vácha.

Na Zelený čtvrtek umlkly všechny zvony a až do Bílé soboty je nahrazuje je hrkání. V Božicích pozapomenutou tradici letos obnovuje pan Bohuslav Bernard. Ve čtvrtek "zvony odletěly do Říma" a po podvečerním obřadu v kostele začalo v 18 hodin letošní hrkání. Kluci třikrát objeli kostel a pak se vydali na svou pouť po Božicích. V pátek je tato objížďka čeká čtyřikrát: ráno v 6 hodin, v poledne ve 12 hodin (připomenutí přibití Ježíše na kříž), odpoledne v 15 hodin (Ježíšova smrt) a v 18 hodin v době tzv. klekání. V sobotu se hrká pouze ráno v 6 hodin a bezprostředně poté půjdou kluci dům od domu vyhrkávat. Věřím, že ani jedny božické dveře nezůstanou zavřeny a že si malí koledníci odnesou domů zaslouženou odměnu.
                                   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat