pátek 17. dubna 2015

Ve Znojmě další Lídl, v Božicích další asijské potraviny. A na Kolonii nové osvětlení (akt.19.4.))

Hostinec Pod kostelem se záhy opět
otevře. Co se tam bude prodávat? To
má být pro nás překvapením ...
Že už je všude přeobchodováno? Že už se na český trh nevejde žádný nový hráč? Ale kdeže ....! Město Znojmo pod sociálně demokraticko-babišovskou vládou pouští do hry další supermarket Lidl v tzv. Malé Louce. A z křídlovické hospody Pod kostelem nám v dohledné době vznikne tolik potřebný obchod s potravinami, snad i s hospodou uprostřed.
Škoda, že se nemůžu do záhrobí zeptat dávného křídlovického a posléze božického funkcionáře pana řídícího Papouška, co by tomu řekl. Tolik se nastaral, aby pro divadelní soubor vydupal ze země divadelní sál. Ten první vznikl právě adaptací Dufkovy hospody pod kostelem...
Dnes se tedy několik let zavřený hostinec má znovu otvírat a radost z toho nemá skoro nikdo. Pokud zde budou avízované potraviny, je to silná konkurence, jak pro potraviny Mini Market v bývalé průmyslovce, tak i chtě nechtě pro křídlovickou Jednotu. Pokud zde bude i prodejna textilu, bude to asi živoření a pokud bude pravdou, že uprostřed zůstane hostinec, tak nevím, co tomu řekne hygiena. Jediná výhoda objektu je, že zde jsou snad funkční záchodky!
Zebry na přechodech u školy stále nejsou, chaos panující zde po ránu je nadále neskutečný a náprava v nedohlednu ....
Celou zimu probíhají tréninky božických basketbalistů, ale jenom jako zábava. podobně jako badminton v tělocvičně. Florbalisté přesunuli svoje aktivity do větších hal v Břežanech a na léto plánují využít i šanovskou halu. Doopravdy je třeba vážně přemýšlet nad zvětšením naší tělocvičny, které chybějí parametry už skoro na všechny sporty. Jen abychom si neukousli velký krajíc jako v sídle našeho mikroregionu Hrušovanech n. Jev. Vznikly tam dvě haly, ale veřejnost prý je z toho rozpačitá ....
Jak to vypadá s novým elektrickým vedením do Kolonie, nevím, každopádně je to tam už nějaký ten pátek připraveno k instalaci, staré jabloně před Kolonkou s péčí řádného hospodáře pokáceny. Obec zajistila výkopové práce, rozvedla elektrické vedení a zabudovala nosné konstrukce pro sloupy veřejného osvětlení (bude s novou úspornou technologií LED, finančně náročnější na pořízení, ale daleko úspornější na vlastní provoz). Stará jabloňová alej byla již ve špatném zdravotním stavu, jak se o tom ostatně píše v Božickém zpravodaji č.1/2015, a bude nahrazená výsadbou aleje nové, složené z ovocných stromů Jabloní, třešní a švestek ....
Vykolíkovaný je i tradiční vjezd do areálu multifunkčního areálu Na Škárkovce. Tak jen aby se tam nějaká úprava sportoviště vůbec dělala...
Dnes otevřeli v Dolních Dunajovicích vinařské muzeum a vinotéku. Soukromou. Tudy cesta vede ..... Od zbourané Dubovy hospody (přečtěte si o panu Dubovi v příspěvku Jak to vypadalo v Božicích na konci války) se připravuje oprava místní komunikace směrem k bývalé masně. Konečně ....!
... a v neděli odpoledne jedeme do Vedrovic pro tři body. Však víte .... :-)!

                    (lan)
Malebná krajina v údolní Nivě Jevišovky ...

...se modernizaci nevyhne ...

..a nová bude i alej ovocných stromů ...

...vše staré a nemocné prý musí pryč ...

...odolala jen poslední mohykánka u Jandáskových
(Balouskových). Jako připomínka starých dobrých časů...

...tato hromádka zbytků větví už na hřišti asi není .... Zato
se už můžeme podívat na moderní sloupy pro nové
osvětlení:



...a další božická - tentokrát křídlovická - rarita zvaná
Škárkovka ...

... taky tu nám může kde kdo závidět ...

... jenom by mělo být jasno, jestli s ní doopravdy máme nějaké
záměry, nebo to byla jenom předvolební rétorika a řečnická
 cvičení, co by se, kdyby se ....
Malá Louka ve Znojmě pod Albertem (Hypernovou)

... a končíme opět romantickým pohledem od Škárkovky
 k Pfisterovu kříži a Tulipánce ...







3 komentáře:

  1. Podle mne tu chybí i tato informace, která se vážně týká obce a to je zrušení pošty:
    Božická stará pošta je na prodej za půl milionu korun. Dosloužila

    Znojemsko 24.4. 2015 -Božická stará pošta je na prodej za půl milionu korun. Dosloužila
    Noviny, balíky, dopisy a úřednice v pošťáckém stejnokroji z ní zmizely asi před sedmi lety. Od té doby chátrala. Řeč je o staré budově pošty v centru Božic. Nyní se jí Česká pošta zbavuje v aukci za zhruba půl milionu korun. Poštovní služby ale ve vsi zůstaly zachované, jen se úřad přemístil.

    Podle místostarosty Božic Jiřího Čady jde o více než sto let starý řadový domek, a jeho prodej za půl milionu korun je nereálný. „Pět set osmdesát tisíc korun je příliš mnoho. Kdyby pošta podstatně slevila, možná bychom o koupi uvažovali a našli nějaké využití," naznačil božický místostarosta s tím, že asi před sedmi lety stará pošta dosloužila a úřednice se přestěhovaly do obecní budovy.
    Zájemci o koupi staré božické pošty si ji mohou prohlédnout, a to právě v pátek mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední. „Účast je ale nutné si sjednat telefonicky u Michaely Haramachové na telefonním čísle 603 577 115," uvádí se v oznámení. Elektronická aukce je naplánovaná na pátého května.

    Prodej svého majetku zveřejnila Česká pošta na svých webových stránkách. Božice jsou prozatím jedinou obcí na Znojemsku, které se prodej týká, ale nelze vyloučit, že se seznam bude postupem času rozšiřovat. Na dotaz Deníku ohledně dalších prodávaných budov či případného rušení poboček mluvčí České pošty neodpověděl.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen bych chtěl opravit informaci, která je uvedena v první větě předchozího přispěvatele. NENÍ ZRUŠENA POŠTA. Prodává se budova, ze které se před několika lety úřadovna pošty přestěhovala do nových prostor. Jiří Čada

      Vymazat
  2. Tak poslouchám, že Miloš Zeman dneska podpořil obchod s Vietnamem a mluvil něco o velmi šikovných a pracovitých vietnamských podnikatelích, které je v v ČR potřeba podpořit. N.

    OdpovědětVymazat