pátek 3. července 2015

K zamyšlení: Kam se chodíme v Božicích koupat?

Když jsme se do Božic stěhovali, fungovala ještě stará pískovna. Sice už ne v té původní podobě, ale pořád ještě byly břehy holé a s hromádkami písku. Jezdili sem vody milovní lidé z širokého dalekého okolí.
Pak jsme na několik let přesedlali na závlahovou nádrž na Petrovsku. Tam už to nebylo ono a když  jsme se jednou vraceli z koupaliště v Březí a zastavili jsme se na naší nádrži, uvědomili jsme si, že to naše "koupaliště" je taková hnědá smrdutá břečka. A tím naše koupání v Božicích skončilo. I tak je to už dávno.
Pamětníci vzpomínají, jak se koupali na Jevišovce. Těch míst, kde se říkalo "koupaliště" bylo několik a byly to upravené prostory pro přístup zemědělské techniky a dobytka.
Pak se v devadesátkách začalo mluvit o velkém moderním přírodním koupališti za hřištěm. Zbyl z těchto plánů "miliónový" bazén v suterénu kulturního domu. Ještě tady máme mokřady a Božický rybník. Jestli se ale někdo v uvedených lokalitách koupe, nevím. Pokud ano, budou to spíš výjimky.
Božičáky vídám na přírodním koupališti v Banticích (zrovna včera jsem tudy projížděl a viděl jsem je), asi jezdí na koupaliště do Znojma nebo do Mikulova, taky na Výrovice, ale hlavně mají dneska lidi doma bazény a smočí se v nich. Kouzlo přírodních koupališť je pryč. Ještě bychom chytli ekzém nebo pijavici!
                                          (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat