neděle 19. července 2015

Kudy k božickým bunkrům? Nikdo neví.

My "domorodci", kteří v Božicích už nějaký ten pátek žijeme, si některých věcí ani nevšimneme nebo - což je ještě horší - o nich ani nevíme. Cizinec, který v Božicích přistane třeba poprvé v životě, si všimne zrovna těch drobností a maličkostí, které nás domácí minuly či míjejí.
A tak se mě tuhle zcela vážně ptali chlapi od Uherského Hradiště, kudy se dostanou k těm bunkrům, to že by je hodně zajímalo. Tak to mě dostali. Jediné bunkry, které by na Božicku mohly být, jsou ty vojenské kolem "Letiště". Že by však byly známou turistickou atrakcí, jak je vnímá náhodný návštěvník Božic, o tom teda nevím.
Ještě víc mě dostalo jejich tvrzení, že jsou vyznačeny na informační mapě před kulturním domem. Nedalo se nic dělat, sedl jsem na kolo a jel se na mapu podívat. A vážně: Na této  - již zastaralé mapě - jsou bunkry uvedeny v popiskách a na mapě vyznačeny šipkou směrem k "Letišti"! Pod číslem 18: Objekty vojenského opevnění - bunkry. Asi budou naši návštěvníci od Uherského Hradiště, Nivnice, Uherského Brodu a dalších obcí tohoto regionu zklamaní, protože pochybuji, že by je někdo do vojenských bunkrů pustil a dovolil jim, aby si je prohlédli. Pokud se mýlím, bude to bonus pro všechny turisty a návštěvníky Božic. V tom případě odvolám i tvrzení, že mapa před kulturákem je zastaralá a že řada údajů v ní uvedených už neplatí. Je taky pravda, že v ještě horším stavu je mapa před božickým nádražím. Ale na její katastrofální stav jsem upozorňoval již před časem a možná, že už je vše napraveno a mapa u nádraží už je zase funkční a vzhledná.

P.S. A to se raději sám ani neptám, kde v Božicích najdeme bod č. 14 - Letní kino. Leda by ožil duch Karla Papouška, který si pro vybudování letního kina v Božicích vyhlédl stráň pod masnou směrem ke Grabovským.

             (lan)



1 komentář:

  1. Tak jsme se shodli dneska na fotbale na tom, že je těmi bunkry asi myšlena bývalá "Hačava"! Každopádně je úkolem obecního zastupitelstva, aby informační mapa byla aktualizována. A nesmysly, aby z ní zmizely. (lan)

    OdpovědětVymazat