čtvrtek 16. července 2015

Polemika: Vsaďme se! Bude, nebo nebude?

Mariana Kvardu nemusím představovat. Božická osobnost známá široko daleko. Poslední dobou se začal se svými názory, nápady a zkušenostmi svěřovat médiím, a to je - DOBŘE! Jeho "atak" nevyhovujících prostor božické prodejny Jednoty jde do finiše a je prakticky téměř jisté, že se značná část jeho nápadu bude v brzké době realizovat!
Nepamatuji se - když tak mě prosím opravte - že by Marian Kvarda byl někdy členem obecního zastupitelstva. Ani za komunistů, ani po listopadu 1989. Přesto se nikdy se svými názory netajil a vždycky se v pravou chvíli dokázal ozvat. Nejen po Božicích, ale i po okolí, po republice, po Ukrajině a jinde po světě (Vietnam, Norsko, Severní Korea, Gibraltar, Rumunsko atd. atd.) chodil, jezdil a díval se otevřenými očima. Skoro bych řekl, že už by to vydalo na zajímavý cestopis. Marianova dcera Martina by měla zapnout diktafon a začít pomalu ale jistě sbírat materiál a podklady .... :-)! Zápisky grejdristovi, tak by se to mohlo jmenovat.

Jednou z velkých aktivit posledních let, kterých se Marian Kvarda přímo osobně účastní, je výstavba silnic pod Starým Karlovem. Že je to takové území nikoho, víme. Že to však díky šanovskému starostovi Petru Škarkovi, Marianu Kvardovi a několika božických zemědělců ožilo, víme všichni.
Teď je karta vložená do rukou Božic!!!
Marian Kvarda k tomu píše v letošním prvním čísle Novin Niva (1/2015) zajímavý článek nazvaný: "Bude nebo nebude - vsaďte se". Použil jsem jeho parafrázi do dnešního titulku. Jenom jsem doplnil interpunkční znaménka. Marian je vynechal schválně - titulek si tak můžete vyložit mnoha způsoby!

Marian vsadil na správnou kartu: volební sliby v předvolebních seznamech. Já bych k tomu dodal ještě sezení v Břežanech při zakládání Místní akční skupiny Hrušovansko. Tam se prakticky všichni přítomní z Božic postavili za úpravu silnic pod Starým Karlovem! Volební programy božických vládních stran (Společné Božice a PRO BOŽICE 2014) i nejsilnější opoziční strany Naše Božice se k tomuto tématu taky přihlásily a nadále hlásí. Marian Kvarda k tomu píše: "Nutno dodat, že jsou pochybovači a ti jsou ochotni se vsadit, že z toho nic nebude a mně považovat za ..............., že věřím volebním kecům, byť jsou stokrát na papíře. Konstatuji: čas ukáže, jinak dám na zvonění."

Já myslím, že čas ukáže a že se Marian Kvarda dočká konečné úpravy silnice pod Starým Karlovem již v tomto volebním období (2014 -2018). Vždyť za sebou budeme mít teprve první čtvrtinu volebního období a co bychom v těch zbývajících třech čtvrtinách dělali, než že dokončíme to, co je rozpracováno (kruhový objezd a chodník s mostkem k nádraží a silnice pod Starým Karlovem na božickém katastru). Další aktivity jsou finančně, materiálně i pracovně méně nákladné a dají se dělat průběžně po celé volební období. To jsou třeba parkoviště u školy, chodníky a místní komunikace, úpravy, opravy a bourání obecních budov. Silnice pod masnou už je se svým zahájením na spadnutí. Jestli už třeba dokonce v pondělí nezačnou kopat ....?

          (lan)
Přefocené materiály jsou použity z Novin Niva č.1/2015:





Žádné komentáře:

Okomentovat