úterý 7. července 2015

Seriál: Vinařská tradice na Znojemsku se zaměřením na Božice - 2. část

Takhle vypadaly loňské Božické
otevřené sklepy
Před časem jsem zde publikoval 1. část seriálu o vinařské tradici na Znojemsku (http://www.probozice.blogspot.cz/2015/02/serial-vinarska-tradice-na-znojemsku-se.html) z pera Mgr. Elišky Leisserové. Máme před sebou velkou vinařskou akci nazvanou Božické otevřené sklepy a tak se dnes podíváme, co o tomto fenoménu píše E. Leisserová. 

V současné době se setkáváme s označením „otevřené sklepy“ nebo „putování po sklepech“. Vždy se jedná o akci, kdy jsou vinohradnické stavby otevřené veřejnosti. Ve většině případů se tyto akce konají v jarních a letních měsících. V současné době je s pořádáním „otevřených sklepů“ spjata nezisková organizace Partnerství, která od roku 2009 organizuje Festival otevřených sklepů. Tato akce je spojena s vinařskou turistikou a mezi nejmasověji navštěvované „otevřené sklepy“ patří ty ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.
 Ve znojemské vinařské podoblasti patří mezi největší události vinařské kultury pořádané pod záštitou této organizace „otevřené sklepy“ ve vinařské obci Nový Šaldorf-Sedlešovice, která patří k lokalitám s rozvinutou vinařskou turistikou. Není od věci zmínit, že „otevřené sklepy“ lze chápat taktéž z hlediska kulturně- historických souvislostí s právem výčepu vína „pod víchem“ neboli volného čepování vína. Ve zkoumané lokalitě Hrušovany nad Jevišovkou jsou v archivních pramenech dochovány zprávy o povolení výčepu vína z roku 1807, kdy bylo třem místním vinařům povoleno volně čepovat víno.
„Zevním znakem výkonu tohoto práva bylo na Moravě označení budovy, v níž se víno nalévalo, věncem z révového listí, slaměným křížem, věchtem ze slámy nebo z dlouhých dřevěných hoblovaček, zavěšených na hůlce; místy dávali za okna i tabulku oznamující výčep vína.“ 
V roce 1919 bylo volné čepování vína zákonně ošetřeno: „Vinař, který chtěl své víno zpeněžit prodejem pod víchem, měl ohlásit u obecního dozorčího úřadu, že chce prodávat víno ze své vlastní sklizně v době přesně stanovené a v množství udaném v litrech; musel také uvést prodejní místnost (lisovna, dům a podobně…).“ V důsledku kolektivizace zemědělství tento volný prodej vína „z domu“ zanikl. Do dnešní doby se tento status v rámci střední Evropy zachoval v Rakousku a nese název „Heurige“. 
V současnosti se chystá novela zákona, připravovaná Jihomoravským krajem, „která by měla drobným pěstitelům vína umožnit prodávat své produkty v malém množství. Drobní vinaři (malovinaři) by při takovém prodeji nemuseli splňovat náročné podmínky platné pro provoz restauračních a občerstvovacích zařízení, ale pouze jednoduchá hygienická pravidla.“
V Božicích ani v Hrušovanech nad Jevišovkou se „otevřené sklepy“ nekonají pod záštitou Nadace Partnerství, ale organizátoři jsou z řad místních vinařských spolků. Inspirace daná neziskovou organizací je ale v obou zkoumaných lokalitách zřejmá, avšak pořadatelé se na ni v žádném případě neodvolávají. 

Letošní Božické otevřené sklepy se připravují na sobotu 25.7.2013 od 13 hodin a již nyní je zřejmé, že se do akce zapojí více sklepů než v loňském premiérovém ročníku. 

                                           (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat