pátek 24. července 2015

Ze života v domově důchodců v létě 2015

Ani horké letní měsíce neznamenají konec různým aktivitám v božickém domově důchodců. K těm významnějším patří návštěva dětí z hrádecké farnosti v DD Božice, návštěva v Domově pro matky a otce v tísni ve Znojmě-Hradišti a beseda o pověrách s Mgr. Klárou Nádaskou v božickém domově.
Na webu DD Božice (http://www.domovbozice.cz/) se k těmto akcím píše:

Velké poděkování patří dětem z hrádecké farnosti pod vedením otce Pavla Sobotky, které mezi nás zavítaly dne 7.7.2015, a místo toho, aby si užívaly sluneční prázdninový den a ležely u vody, věnovaly svůj volný čas klientům Domova  a potěšily je  písničkou a hrou na kytaru.

Dne 8.7.2015 jsme přijali pozvání a navštívili Domov pro matky a otce v tísni Znojmo. Přijetí bylo velmi milé. Děti nás pobavily krátkým vystoupením. Po počátečních rozpacích se děti osmělily a nic nebránilo vzájemné konverzaci. Hlavně miminka si získala srdce všech přítomných. Děti se pochlubily prostory Domova. Klientky DD Božice byly nadšené vybavením jednotlivých bytů v Domově. Děkujeme za milé přivítání, občerstvení a dárečky.
Když nás Mgr. Klára Nádaská navštívila letos v dubnu poprvé, bylo to proto, aby se zajímala, zda klientky DD Božice znají pověry spojené s těhotenstvím, které se tradovaly v minulosti, a které by mohla případně použít ve své dizertační práci.
Dne 15.7. 2015 nás opět navštívila, aby nás seznámila s výsledky svého výzkumu. Některé pověry vyvolávaly úsměv na tváři a některé nesouhlas. Ale většinou klientky souhlasně přikyvovaly a rozvinula se vášnivá výměna názorů.
Do jaké míry se dá prezentovaným pověrám věřit, těžko posoudit, ale ty nejznámější, týkající se zejména určování pohlaví dítěte, se budou určitě předávat dál dalším generacím.
                (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat