čtvrtek 27. srpna 2015

Jak jsme se bavili před 30 lety. Hody byly koncem září 1985

Už několikrát jsem zabrousil do kroniky SKP Božice, která jedinečným způsobem zachytila kulturní a společenskou atmosféru Božic v letech 1980 - 1990. Dnes pro vás mám takové malinké ohlédnutí za létem a podzimem roku 1985.
Měsíce červen - začátek září byly tehdy dobou kulturních prázdnin. Vrcholily žně a na zábavu nebylo ani pomyšlení. Největší akcí tak byl koncem června roku 1985 koncert tehdy vycházející hvězdy slovenské pop music skupiny BANKET s tehdy ještě nepříliš známým zpěvákem Richardem Müllerem. Ani si už nepamatuji, jaký ohlas tento koncert měl.
Hody se tradičně konaly až v září. V roce 1985 až koncem září, kdy už počasí nestojí za moc. Jen připomínám, že velmi aktivní Společenská komise, která byla po volbách 1990 v obci Božice ustavena a jíž jsem byl též členem, přemýšlela, jak hody zatraktivnit. Na jedné ze schůzek, která se konala v tenkrát čerstvě otevřené nádherně adaptované kinokavárně a hospůdce DUHA (dnes kino Marta) jsme přišli s nápadem posunout hody do letních měsíců. Můj návrh, aby hody byly spojeny s datem svátku patronů našeho kostela sv. Petra a Pavla byl přijat a před 20 lety se hody poprvé konaly v termínu, který od té doby ctíme. Taneční parket na hřišti a zázemí se během let výrazně vylepšilo, a to berme na vědomí, že současné zázemí ještě neslaví ani 10 let.

Z akcí podzimu mi na plakátku chybí Božické vinobraní,které pořádával Svaz žen. Možná si některá z tehdejších organizátorek vzpomene, ale řekl bych, že novodobá akce Božický burčák přímo na dřívější božické vinobraní navazuje. Akorát, že tenkrát se akce konala v kulturním domě a to nebylo ono ...

Taky akce DSO NIVA má svého přímého předchůdce v Božicích. Byla to soutěž "Pět z jedné vesnice". V roce 1985 si to mezi sebou v zábavném večeru rozdalo pět týmu tehdejších božických podniků: Prefa Božice, Pískovna Božice, ZZN Božice (Zemědělské zásobování a nákup, areál dnešního Landu), Oseva, státní semenářský statek Prosiměřice a ACh Znojmo-Agrochemický podnik Znojmo (areál byl mj. jak je benzínka a část zahrady). Za povšimnutí stojí složení tříčlenných týmů .... Konalo se v sále kulturního domu v listopadu 1985.

Tak se dobře bavme na současných akcích. Je jich tolik, že už si pomalu nemůžeme vybrat. A to už tenkrát na některé akce nepřišli lidi a říkali, že těch akcí je moc ....

               (/lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat