středa 30. září 2015

Malá vzpomínka na významnou událost. 55 let bývalého kulturního domu (+foto 2.10.)

Myslím na to již dlouho, ale taky to odkládám. Letos v létě uplynulo 55 let od slavnostního otevření starého (tehdy samozřejmě nového) kulturního domu v Božicích. Je docela symbolické a hodně sympatické, že si toto výročí nepřímo připomněli bývalí žáci božické školy ročníku 1960, kteří se v salonku tohoto zařízení sešli v sobotu 26.9.2015.


Já vím, není vlastně tak moc co slavit, ale připomenout se to hodí zcela nepochybně. Byla to tenkrát velká sláva, což dokládají nějaké fotografie a taky články v novinách.
Tehdejší čelný božický představitel a významný komunální politik Karel Papoušek se těšil obzvláště na nový divadelní sál s prostorným pódiem a zbrusu novými kulisami. Ani nevím, kdo je dělal? Prý tam ještě jsou složené .... Divadlo se však v novém kulturáku již nehrálo.
Zato zábav, plesů i třeba kouzelnických vystoupení místního kouzelníka Gastona zde bylo za dvacet let nepočítaně. Osobně jsem tam na zábavě nikdy nebyl, do Božic jsem přišel v roce 1981, a to už fungoval nový kulturní dům s bohatým programem SKP Božice.

Jestli má někdo z pamětníků chuť, měl by nějaké vzpomínky na to, co se ve starém kulturáku odehrávalo zajímavého, někde zaznamenat. Bylo by škoda, aby se na všechno zapomnělo.

Já jenom připomenu, že "starý" kulturní dům v Božicích byl 59. kulturním domem na právě vytvořeném Znojemsku (od února 1949 do března 1960 byly Božice součástí okresu Mikulov) a že vznikl adaptací bývalých stodol.

Dnešní podoba bývalého kulturního domu je víc než důstojným pokračovatelem společenské tradice této budovy. Funguje zde kvalitní Hostinec u Kudličků, prodej zmrzliny i salonek pro společenské akce a různá setkávání. Místo prostě žije a každý z nás je zde vítán.
          (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat