pondělí 4. dubna 2016

Fotbal: Nenašli jsme recept! (akt.4.4.+foto)

Jarní premiéra na vlastním hřišti se domácím nevydařila. Se soupeřem, s nímž se nám tradičně nedaří, jsme si neporadili ani tentokrát.
Božice - Únanov A 1:4 (1:1). Naši branku dal Jiří Pavelčík.


Vedoucí gól dali hosté z rychlého brejku v 9´. K tyči se trefil Martin Vlk. Domácí vyrovnali na 1:1 ve 30. minutě, když Pavelčíkův volný kop tečoval hostující gólman do vlastní sítě. Rozhodující moment přišel chvíli poté, když byl za hrubý faul vyloučen hostující Meister. Domácí si s početní převahou nevěděli rady a postupně během druhého poločasu třikrát inkasovali z rychlých protiútoků z kopaček Dočekala, Holuba a Sivery. Zápas řídil Peřinka st. a sledovalo ho 85 diváků.

Sestava Božic: Vojtěch Bačo - David Švejdík, Jiří Pavelčík, Roman Šob - Zdeněk Chrenovský - Patrik Ležák, Jan Kudlička, Karel Vávra, Miroslav Gabrhel - Vojtěch Maruštík, Pavel Ležák. Střídali: Jakub Zifčák (46´) a Petr Procházka (83´ místo Zdeňka). Trenér Bronislav Juřica.

Nastoupili jsme původně v jiném rozestavení (se Zdeňkem na stoperu), ale záhy se ukázalo, že to nebylo nejšťastnější řešení a že je třeba nerozehraného Zdeňka, který se do mužstva vrátil po zranění, přesunout na pozici, která mu sedí (na předstopera). To už jsme však prohrávali 0:1.

Přitom jsme od začátku hráli útočně, ještě v 5´ jsem si poznamenal "zatím máme zápas pod kontrolou). Hned v úvodní minutě kopal Žap VPK a bylo to nadějné! Hosté odráželi naše ataky, které se díky trojici Pavelčík - Švejdík - Ležák str. valily na únanovskou branku jeden za druhým. Ve 4´ kopal znovu Švejdík VPK (po faulu na něho samotného) a jeho dobrá rána byla tečovaná na roh.

Nečekaný rychlý brejk, přihrávka za obranu, přesná střela M. Vlka k protilehlé tyči - a hosté vedli nečekaně 0:1. Z nešťastného gólu jsme se už do konce utkání nevzpamatovali. Čtveřice zkušených únanovských hráčů začala hrát typickou únanovskou hru (se zabezpečenou obranou a dlouhými nákopy do brejků) a naši mladíci ztratili jistotu. Ve snaze neudělat chybu před vlastními diváky se míčů zbavovali odkopy a nepřesnými přihrávkami, ve své kůži nebyli ani ti, u nichž jsme třeba před týdnem v Hostimi oceňovali bojovnost, nasazení a spolehlivost!
Ale zpátky k průběhu utkání: Hosté se po vedoucí brance chytili, ohrožovali naši branku - po rohu v 11´ jsme měli velké štěstí a Vojta míč napodruhé lapil.
V té chvíli jsme přeskupili naše rozestavení vzadu - "Teď to bude o něčem jiném," pochvalovali si fanoušci na ochozu. Konečně se rozběhl Kája, vidět byl Lopík ml. (škoda, že podběhl pěkný centr před brankou v 16´!). V 19´ se v brejku ocitl hladový Vojta M., ale v poslední chvíli se nabídnuté šance zalekl! Hrálo se nahoru dolu, více ze hry jsme měli my a vyrovnání viselo ve vzduchu. 
Hosté naše akce zastavovali čím dál více nevybíravými fauly. Ten první na Káju ve 24´ jsme ještě nepotrestali, i když Honzova střela jenom těsně míjela tyč únanovské branky. Zato ten druhý kop v podání Jury Pavelčíka byl exekutorem proveden perfektně, míč před gólmanem skočil, otřel se o jeho rameno a k překvapení všech skončil v únanovské brance!!! Bylo vyrovnáno 1:1 a začínalo se "od nuly".
 I hosté měli v 30´ velkou příležitost, ale Vojta míč kopnutý z VPK z nějakých 35 m reflexivně vyboxoval na roh! Ten se hostům moc nepovedl, šli jsme do útoku a přitom jeden z nejzkušenějších hráčů hostí Meister, který se nestíhal vracet, tvrdě fauloval Žapa, který už byl bez míče, který poslal dopředu spoluhráčům. Pozorný sudí Peřinka bez váhání vytáhl červenou kartu!
"To je špatně, my proti deseti neumíme hrát," zněly lamentace z tribun. A bylo to tak. Našim mladým hráčům více vyhovuje, když jsou pod tlakem, než když mají tvořit hru v početní převaze. Místo naší převahy se hra rozkouskovala, Únanovští se zatáhli a jejich bleskové výpady byly velmi nebezpečné. V 38´ tak Honza vyhlavičkoval z naší čáry čistou gólovku!!! "Ten nejmenší to musel zachránit hlavičkou!" A naše útočná akce v 41´ skončila u Trávníčků v zahradě (Roman)! Za časté zdržování ze strany Únanova se skoro 5´ nastavovalo, ale bylo to o ničem.

Do druhé půle naskočil místo Vojty M. další nerozehraný hráč Kuba Zifčák. Ale šli jsme do útoku, v gólové pozici se ocitl v 50´ Lopík st. (sám na gólmana), ale nedal a hosté bleskově poslali míč směrem na naši polovinu. Malou domu však Vojta ve snaze odkopnout minul (!) a zkušený hostující hráč Dočekal poslal míč v 51´ pohodlně do naší odkryté brány - hosté se ujali vedení 1:2! 
Tato studená sprcha nás poslala do kolen a zbytek zápasu byla z naší strany už jen marná křeč. Znervózněli nejen hráči na hřišti, ale i naši diváci. Tentokrát jsme se ani v této oblasti moc nevyznamenali!!! Dokonce ani po skončení zápasu. Emoce utichly až v hostinci.

Hru jsme ve snaze vyrovnat otevřeli. Ze všech aktivit zbytku utkání stojí za zaznamenání spálená gólovka Miry Gabrhela v 52´ (míč poslal do boční sítě), brejky Únanova a "filmová představení" únanovského hráče č. 8 Sivery. Naopak tam chyběly nějaké pěkné gólové šance našich - nedařilo se nám nic!!! Nepříjemné byly i neodpískané fauly na Lopíka ml., který nakonec zápas nedohrál. I z toho pramenily emoce v závěru zápasu.

Dva nebezpečné brejky Vojta likvidoval (v 58´ a 72´), dvakrát kapituloval - v 64´ (na 1:3 dal střídající Holub) a 84´, ten po přehlédnutí ofsajdového postavení hostujícího Sivery pomezním. Ten upravil stav zápasu na konečných až příliš krutých 1:4.

Jak už jsem uvedl: Naše mládí nenašlo tentokrát recept na disciplinovanou zkušenost. Ani jsme se nepoučili z minulého zápasu v Únanově.

                    (lan)

Ale na druhou stranu: Stane se .... Příští neděli pojedu do Miroslavi, abych si spravil chuť. Doufám, že mi k tomu naši hráči pomůžou :-)!!!






















2 komentáře:

  1. KM schvaluje změnu termínu utkání:
    F1B1702 Hostěradice – Božice na NE 22. 5. 2016 v 10:00 hod.

    OdpovědětVymazat
  2. Únanovský Meister dostal 4 zápasy za faul na našeho hráče bez míče. Jen jsem si nepoznamenal, který náš hráč byl tím faulovaným... (lan)

    OdpovědětVymazat