středa 27. dubna 2016

Když byla v Božicích jatka

Z výslechového protokolu zatčeného Františka Smetany, božického řezníka v letech 1945 - 1949, si pamatuji část věty: "...odpoledne jsem šel do jatky ...!" František Smetana bydlel původně v bývalém hostinci Fröhlich a k tomuto hostinci patřila i malá jatka ve sklepní uličce pod sýpkou.


Podle pamětníků z poválečných let fungovala v té době spíš jako nucený výsek, ale fungovala. František Smetana se počátkem roku 1947 přestěhoval do právě uvolněného objektu bývalé masny na hranicích Božic a Českých Křídlovic a hostinec získal jako národní správce bývalý partyzán z Francovy Lhoty (poté z Bantic, posléze Suchohrdel u Znojma) Antonín Daněk. Jatku i malou prodejničku masa vedle hostince (mezi hostincem a Zelníčkovým) si ponechal František Smetana.
Objekt jatek patřil k tomu hezkému, co v té době bylo ozdobou Božic. Dnešní pohled už není tak slavný, ale díky bohu za to, že zůstalo zachováno to, co vidíme. Upravit a zrekonstruovat se to dá vždycky. Prý tam nahoře bylo takové venkovní posezení ... Rád bych viděl, jak vypadalo. Možná si někdo ještě vzpomene.
               (lan)










Žádné komentáře:

Okomentovat