pondělí 25. dubna 2016

Před 30 lety vybuchl Černobyl. V Česku nám to tajili

Docela dobře si na to neštěstí pamatuji. Sledoval jsem podvečerní vysílání rakouské televize a nevěřil vlastním očím. Naše média mlčela a vysílala svůj standardní odpolední program na stanici Hvězda i všech obou televizních programech. V 18 hodin začínaly hlavní zprávy na Svobodné Evropě a po nich v 18:10 h hlavní publicistický pořad Události a názory. Naladit Svobodnou Evropu bylo obtížné, ale protože jsem ji poslouchal už dlouho, věděl jsem, jak na to.


Velmi důležité bylo mít správné rádio se všemi šesti rozsahy krátkých vln. A mezi nimi jste museli ladit tak dlouho, až jste našli vlnovou délku, na níž byly i rušičky krátké!!! Čisté to samozřejmě úplně bylo, ale poslouchat se to dalo.
Takto informačně vyzbrojen jsem vyběhl ven, abych vzal domů naše děcka, která si hrála venku u bytovky. Dospělí, kteří byli venku, té zprávě nechtěli věřit. Prý, že naše rádio ani televize nic nehlásí!!! To byla pravda, naše sdělovací prostředky musely mlčet. Bylo před prvním májem a to se teda vůbec nehodilo!!!
Na dnes publikovaných mapách je vidět, že jsme byli na jižní Moravě v pruhu zásahu, ne však toho hlavního a silnějšího, ten směřoval na Skandinávii. Ještě před prvním májem se zmínka o událostech objevila i v našich sdělovacích prostředcích. Událost však byla bagatelizovaná a na prvního máje jsme vyrazili do ulic s mávátky a transparenty!
Ještě večer předtím jsme u bytovky pálili čarodějnice. Asi abychom zahnali zlé duchy.Tak jak dneska se tenkrát neorganizovaly.
Tak to bylo před třiceti lety v Božicích. Pelyněk nepelyněk (černobyl=pelyněk) - prý se nic mimořádného nestalo! Na východní frontě byl ještě pořád zdánlivý klid. Glasnosť a perestrojka se pomalu klubaly ven ..., opozice se teprve dávala v Praze dohromady. První opoziční noviny - Lidové noviny - začaly jako samizdat vycházet až v roce 1988. Nebýt mého spolužáka z gymplu Jirky K., který po studiích MFF zůstal v Praze, nevěděli bychom ani, jak vypadají. Taková to byla tenkrát zvláštní doba.
                                                                        (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat