čtvrtek 19. května 2016

Jaká je šance návratu dropa velkého na Znojemsko?

Nejkrásnější, největší a nejtěžší stepní pták, který se kdysi běžně vyskytoval a sporadicky vyskytuje i dnes na Znojemsku, je bezesporu drop velký (krásně slovensky drop fúzatý). Na otázku v nadpisu lze odpovědět lakonicky: Naděje umírá poslední ...


I tomuto tématu se hodně věnovala více než dvouhodinová přednáška a následující diskuze s autory publikace Drop velký na Znojemsku Hanou Vymazalovou a Ladislavem Fialou. Hezká publikace, která je k dostání ve znojemských knihkupectvích a u níž doufám, že ji pořídily minimálně i všechny obecní úřady dotčené oblasti "Dropí pole" pro své obecní knihovny. Pokud zatím ne, měly by to urychleně napravit, protože věřím, že řada občanů by knihou ráda zalistovala. A nebudou zklamáni, protože tam najdou informace a mnoho fotografií ze života dropů i oblastí, kde byli spatřeni a kde ještě před 35 lety běžně žili.
Nebudu to svádět na armádu, ale fakt, že na katastrech Božic, Českých Křídlovic a Borotic vzniklo v 80. letech záložní vojenské letiště a že zde byly dokonce v polovině 80. let nasazeny vojenské vrtulníky, spolehlivě vyhnaly dropí populaci a ta se sem už nevrátila.
Chvályhodný je proto přístup Agrospolu Hrádek, který nabídl 100 ha k aktuálnímu pokusu o návrat dropa. Ještě víc by pomohlo, kdy se v oblasti plánovaného "Dropího pole" a přilehlých pozemků (celkem aspoň na 400 ha) pěstovala řepka a vojtěška. Ty dropům vyhovují ze všech plodin nejvíc!

Kdo chce o dropech vědět víc, možná skoro všechno, ať nahlédne do zmíněné publikace. Komu je to šumafuk, ať požádá božické a borotické myslivce, ať mu aspoň ukážou vycpaného dropa v myslivecké klubovně. Ať vědí, o jakou krásu přírody jsme se připravili.

Potěšitelná zpráva zazněla v závěru (a je zdokumentována i v publikaci), že drop zahnízdil  v okolí Morašic (to zas není od nás tak daleko) a byla zde pozorována slepice s ročním kuřetem. Možná se vhodná oblast pro dropa posune blíž k Hostěradícím a možná tam najdou příznivější podmínky k žití, než jsme jim vytvořili my na Božicku a Boroticku.

            (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat