neděle 17. července 2016

Co nám prozradila anketa. Využijeme ji pro příští rok?

Nejdřív připomenu téma a možnosti, z nichž si ti, kdo měli zájem, mohli vybrat v právě uzavírané anketě. Není to nic "směroplatného", jak říkala paní Ježková ve filmu Kulový blesk, ale nějaké možnosti tady jsou ...

Takže anketní otázka zněla: 
Chybí vám v letních Božicích nějaká akce?
a) ano - rocková zábava na hřišti
b) ano - fotbalový turnaj s večerní zábavou
c) ano - farmářské trhy na Kolonii
d) ano - letní kino (Kinematograf) na hřišti
e) ne - nic mi nechybí, akcí je až moc



V obecné rovině lze říct, že lidem toho v letních měsících v Božicích moc nechybí. Jsou spokojení s tím, co je jim nabídnuto, nebo si akci svého srdce vytvoří sami či si za ní zajedou někam jinam.

Připomeňme si akce, s nimiž se na léto 2016 počítalo či počítá a taky přidáváme ty, které v původním kalendáři nebyly, ale uspořádány byly:

Bylinky kolem násbylinkářská vycházka, kterou se zajímavými hosty připravil na sobotu 2.7.2016 Spolek Jiráskova domu osvěty. V kalendáři nebyla, ale velmi zajímavá a výborně připravená akce. Určitě volá po pokračování.


Závod okresní hasičské ligy v Božicích - sobota 9.7.2016 - pravidelná akce, kterou pořadatelsky zajišťují členové SDH. V kalendáři božických akcí rovněž nebyla, ale též velmi kvalitně zajištěná akce, kterou stojí za to navštívit.

Vyvěsíme vlajku Moravy - V Božicích už se to stalo nepsanou tradicí a v den státního svátku - 5. července Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje - vyvěšujeme vedle státní vlajky i vlajku moravskou. Akce, která v Božicích již zapustila kořeny (letos se vyvěšovalo už popáté), nebyla rovněž v kalendáři akcí. Určitě by stálo za úvahu, zda by se k ní nehodilo "připnout" nějakou jinou, asi nejlépe turistickou akci či vlastivědné putování po Božicích a okolí. Leccos mě napadá.

Tour de varhany - V rámci letošního ročníku Hudebního festivalu Znojmo (7.-24.7.2016) máme jedinečnou možnost slyšet jeden z bodů pestrého hudebního programu i v Božicích. V neděli 10.7.2016 ve 13 hodin vystoupil v božickém kostele sv. Petra a Pavla varhaník Martin Jakubíček. Ani tato akce nebyla uvedena v plánu letních akcí v Božicích. Stává se však též tradicí, jenom se u ní mění datum,  a to podle domluvy z organizátory festivalu. Výborná akce.

První z plánovaných letních akcí v Božicích se letos bez bližšího vysvětlení neuskutečnila. Farmářský jarmark byl v kalendáři avizován na sobotu 16.7.2016. Třeba se někdy dozvíme, kde se stala chyba ...

Před námi je vrchol letošního božického léta. Vyvrcholením kulturního léta v Božicích budou bezesporu Božické otevřené sklepy. Deset sklepů božických malovinařů se pro nás otevře v sobotu 23.7.2016 ve 13 hodin a až do 20 hodiny večerní můžeme mít postaráno o dobrou zábavu, ochutnávku kvalitních vín včetně degustace přímo na vinici Božická Pustina, ochutnávku různých druhů občerstvení a taky umělecký zážitek v rotundě obecního sklepa. Mezi sklepy i na vinici na Božické Pustině nás doveze vínobus. Akce byla zařazena do kalendáře akcí.

Fotbalový turnaj na Škárkovce pořádají již několik let členové SDH Božice. Je připravován na sobotu 13.8.2016. Občerstvení je zajištěno. Možná, že letos bude položena nová tradice a turnaj dostane do názvu i označení "Memoriál Vlastimila Fňukala". Akci též najdeme v plánovaném kalendáři.

Zahájení okresních fotbalových soutěží. Každoročně uprostřed srpna začínají okresní fotbalové soutěže. Letos to vyšlo tak, že TJ Sokol Božice jede k prvnímu zápasu ven (do Únanova), ale zváni jsme na neděli 21.8. v 16:30 h na božické hřiště. Hostíme Mor. Krumlov B. V kalendáři akcí tyto informace nejsou uvedeny.

Cyklovýlet Z Božic až na konec světa .... Plánovaná akce, uvedená v kalendáři, se uskuteční v sobotu 20.8.2016. Zajišťuje Bc. Robert Šotkovský.

Poslední akcí letošního božického léta je program pro děti nazvaný Hurá do školy. Koná se v sobotu 27.8.2016 na Škárkovce. Akce byla zařazena do plánovaných akcí.

Na závěr ještě zpátky k anketě a jeím dosavadním výsledkům. Taky nějaké slovo na cestu.

Chybí vám v letních Božicích nějaká akce?
Průběžné výsledky:
a) ano - rocková zábava na hřišti - 4
b) ano - fotbalový turnaj s večerní zábavou - 3
c) ano - farmářské trhy na Kolonii - 2
d) ano - letní kino (Kinematograf) na hřišti - 7
e) ne - nic mi nechybí, akcí je až moc - 5

Z uskutečněné ankety vyplynulo mj., že by - aspoň někteří - přivítali v letních Božicích dvě akce: taneční zábavu na hřišti a pojízdný kinematograf na hřišti.
Obojí má jeden a tentýž problém: Musí tyto akce někdo chtít pořádat.

Za zvážení by možná stálo připravit na příští rok BOŽICKÉ KULTURNÍ LÉTO. Než by se takový plán dělal, měla by koordinátorka akcí "Kulturní komise" oslovit všechny možné pořadatele a potenciální organizátory, sama nabídnout nějaké akce, které zatím nemají pořadatele, a zkusila je získat. Všichni moc dobře víme, že zkušených a šikovných pořadatelů tady máme dost. 

Za všechny bych jmenoval: SDH Božice, fotbalový oddíl TJ Sokol Božice, Družstvo božických vinařů, Jiráskův dům osvěty, Rybářské sdružení Božice, Bc. Robert Šotkovský, Rodičovská sdružení při ZŠ a MŠ, Baby Božice, Volejbalisté Božice, Kino Marta, Vlastivědný spolek pro Božice, z nedávné minulosti třeba Lucie Robíšková ... Omlouvám se, na koho jsem zapomněl.

Třeba se něco nového podaří. Vůbec nikdo by se určitě nezlobil.

                    (lan)






1 komentář:

  1. Mně přijde, že ale z ankety plyne pravý opak, že 77% respondentů něco chybí.

    OdpovědětVymazat