sobota 9. července 2016

Jdeme bránit naši vlast! Na návštěvě Hačavy v Božicích a řopíku ve Slupi

V současné zjitřené době je otázka obrany naší vlasti vlastně tak trochu řečnickou otázkou s nejednoznačnou odpovědí. Když koukneme na podivně orientované vznikající domobrany (nejbližší od nás se aktivizovala v bydlišti odcházejícího policejního šéfa Roberta Šlachty v Pohořelicích), tak mám skoro obavu o jakoukoliv mobilizaci.


Bývalé vojenské prostory zejí prázdnotou, likvidují se, nebo jsou již zcela zlikvidované, nebo se v lepším případě mění na muzea. V Božicích se pracuje na tom, aby se takovým muzeem stala "Hačava", bývalý radiolokátorový prostor, v týdnu jsem pak navštívil prvorepublikovou vojenskou pevnůstku ve Slupi.
Zatímco o osudu Hačavy rozhodne postoj majitele pozemku Ing. Vybírala (čekají na to nadšenci z Klubu vojenské historie Starovičky), ve Slupi se každým rokem doplňuje muzeální sbírka výbavy českých hranic z let 1936 -1938.
Ve vlastním řopíku, kam se mělo vejít sedm vojáků, jsem měl se svým pupendem v některých místech problém bezpečně projít. Přesto stojí za to se i s těmito v praxi nevyužitými vojenskými artefakty seznámit. A kdo v týdnu viděl Sequensovo drama Neporažení (natočeno v roce 1956!) o událostech ze září roku 1938, dá mi určitě za pravdu, že ani v roce 1938, ani v roce 1956, ani v roce 1968 a dokonce ani v roce 1989 nebylo pro přímé aktéry rozhodnutí vždycky dílem okamžiku. Hlavní hrdina (v podání Ladislava Chudíka) se nedokázal smířit s tím, že jeho posádka na hranicích odmítla splnit příkaz čs. vlády o demobilizaci (po Mnichovu) a rozhodla se útoku nacistické jednotky čelit se zbraní v ruce. Chudík věděl, kde by měl stát, ale jako vysoký důstojník nedokázal nesplnit rozkaz. Tak se raději zastřelil. Jak to vypadalo v září 1938 ve Slupi (tenkrát Čuli) vlastně ani nevím. Většina obranných pásem nebyla totiž dokončena a svou funkci by v daný moment asi nebyla schopná naplnit.

No a jsme obloukem ve žhavé současnosti. Kdo z nás by bez výhrad nastoupil do aktivních záloh a pod vedením generála Petra Pavla ve službách NATO šel bránit naši vlast!? Kam by záložáci rukovali? A kam by směřovali jejich zbraně? V roce 1938 jsme to věděli - a nebojovali jsme!!! V roce 1968 jsme byli překvapeni a zaskočeni ... V roce 1991 jsme vyprovodili poslední ruské vojáky ... V roce 2016 mluvíme o nutnosti chránit naše hranice a za přímé účasti prezidenta Zemana na summitu NATO ve Varšavě podporujeme posílení východního křídla Severoatlantické aliance rozmístěním čtyř vícenárodních praporů v Polsku (USA), Estonsku (V. Británie), Lotyšsku (Kanada) a Litvě (Německo). Prapory budou na místě od příštího roku a to tak dlouho, jak bude potřeba. My v Česku si moc dobře pamatujeme, když se třeba slibuje, že "je to dočasné rozmístění vojsk na našem území ...". A taky se mluví hodně mezi lidmi o tom, že dnešním klukům chybí vojna. K tomuto "A" je třeba říci taky "B": Kdo bude tu základní vojenskou službu financovat? Nápady posílejte Andreji Babišovi!
                                                    (lan)

Na řopíku ve Slupi:





Na Hačavě v Božicích:















Žádné komentáře:

Okomentovat