pátek 1. července 2016

Když se kácí les, létají třísky

Jo, jo, je to tak: Když se kácí les, létají třísky. Jenom se často divíme, proč je těch třísek až tak moc! Dostal jsem od vás podnět, že se kolem tzv. Páťáku a ve větrolamech od "Páťáku" ke Kolonii kácí a kácí vzrostlé stromy a odvážejí se nákladními vozidly ve velkém. A že tam ráz přírody dostává zabrat.


Jsem dalek toho, abych pátral, komu stromy patří, na čím katastru a na čích pozemcích kácení probíhá. Bez povolení to určitě není a obnova porostu je spojená s těžbou i výsadbou.
Jenže zkušenosti z minula jsou různé, vesměs negativní.
Původně jsem žil v domnění, že se kácejí akáty a jiné náletové dřeviny, tak jako už několik let probíhá těžba na stráních od Sklepní uličky u Borotic k Boroticím. Dostalo se mi však od jednoho starého (staršího?) pána vysvětlení, že tam u "Páťáku" rostly vzrostlé duby, že tam rostly houby (bedle, žampiony), že tam žila zajímavá fauna a rostla zajímavá flora. A to už stojí za pozornost.
Kvalitních dřevin není nikdy dost, agresivní náletové dřeviny ani vysazovat nemusíme, ty rostou samy a vytlačují a ničí vše slabší kolem sebe. Akát či pajasan jsou agresivní dřeviny, zvykli jsme si však na to, že do našeho prostředí patří. Duby musíme draze vysazovat a pěstovat. Starat se o ně s péčí řádného hospodáře. Třeba to všechno na zmíněných místech bude pravda a třeba je to trošku předčasný poplach nebo bouře ve skleničce vody. Co říkáte?

              (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat