úterý 12. července 2016

Na obzoru nový božický mokřad. Záhada těžby dřeva vysvětlena?

Vlevo od Příčního potoka
vznikne záhy nový božický
mokřad
Nová soustava mokřadů je na spadnutí na téměř pěti hektarech v oblasti Příčního potoka v katastru obce Božice. Mokřady ponesou název "Mokřady Božice - Příční potok".

Před nedávnem jsme se zde na základě upozornění jednoho z našich čtenářů zamýšleli nad těžbou dřeva pod "Páťákem" směrem k Hoja dvoru (bývalý Pavlíkův dvůr) - viz http://probozice.blogspot.cz/2016/07/kdyz-se-kaci-les-letaji-trisky.html. Možné vysvětlení zní: Bude zde vybudována soustava třinácti menších mokřadů.


Oznamovatelem záměru je společnost Land-Product a.s., Božice 385
Základní charakter záměru: 
Předmětem záměru je vybudování soustavy třinácti izolovaných mokřadů na pozemcích p. č. 7837 a 7846 v k. ú. Božice. Mokřady jsou navrženy jako hloubené zemní tůně, bez možnosti manipulace s vodou, s proměnlivou maximální hloubkou vody od 0,4 do 1,5 m a s nepravidelným pozvolným sklonem břehů. Hladina vody v mokřadech bude plně závislá na úrovni hladiny podzemní vody. 
Záměr je situován na lokalitě, která se nachází v pravidelně zaplavované nivě Příčního potoka a je součástí nadregionálního biocentra č. 105 Karlov. Mokřady budou strojně vyhloubeny v bezlesých holinách, ve stávajícím lesním porostu. U mokřadu č. 11 je navrženo vybudování ostrůvku s vegetací, který bude plnit funkci chráněného hnízdiště pro ptactvo. 

Součástí terénních úprav bude i odstranění pařezů, kdy část jich bude ponechána na volné ploše lesního porostu (pro vývoj různých druhů hmyzu). Část jich bude umístěna do plochy mokřadů (jako možnost úkrytu pro živočichy). Veškerá odtěžená zemina, ornice a zúrodnění schopná zemina, bude uložena na pozemek p. č. 1616 v k. ú. Hrádek u Znojma ve vrstvě o max. mocnosti 0,15 m. Břehy mokřadů nebudou opevněny ani zatravňovány. V záměru není navržena výsadba břehových ani doprovodných porostů. Navržené mokřady jsou určeny pro naplnění cílů ochrany přírody a krajiny, zejména pak v oblasti zvýšení biodiverzity a retenční schopnosti krajiny.

Celková plocha mokřadů: 4 200 m2
Celkový zábor půdy: 4 950 m3

Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor životního prostředí jako příslušný orgán ochrany přírody pro posouzení záměru vydal dne 11.04.2016 pod č. j. JMK 54483/2016 stanovisko podle § 45i odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, že záměr nemůže mít významný vliv na žádnou evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast.

                    (lan)

Modře zbarvené jsou parcely, na nichž vznikne nový mokřad:




Žádné komentáře:

Okomentovat