pondělí 18. července 2016

Toulavé boty: V muzeu kol, na rozhledně Anička a u zříceniny hradu Bukovina

Rozhledna Anička v Jiřicích u Mor.
Budějovic
Na Znojemsku máme řadu zajímavých míst, o nichž kolikrát buď vůbec nevíme, nebo o nich víme velmi málo. Jednou z takových oblastí je "zapomenutý kout" severozápadního Znojemska (dříve Moravskobudějovicka) kolem živoucího lidového skanzenu, obce Boskovštejn.

Obec Boskovštejn se pyšní starou tvrzí, kterou páni z Náchoda vystavěli v 16. století. Milovníci historických památek si ji samozřejmě mají šanci prohlédnout a dozvědět se o její stavbě i majitelích víc. Nás ovšem tentokrát k návštěvě zlákala unikátní sbírka kol, která se v tvrzi zabydlela.

Takhle začíná upoutávka pořadu České televize ze 17.7.2016 s názvem Muzeum kol ze seriálu Toulavá kamera viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/216562221500029/obsah/483833-muzeum-kol
"Napočítali bychom víc než tři stovky exponátů, z nichž některé jsou opravdovými unikáty. Najdeme tu dokonce takové kousky, které jsou jedinými dochovanými svého druhu na světě. Zjistíme, na jakých strojích brázdili cesty průkopníci cyklistiky, kdo a kdy vlastně stál u zrodu kola a vyzkoušíme si rovněž různé vychytávky. A taky jednu raritu, která byla díky své ceně dostupná jen těm bohatším vyznavačům jízdy v sedle. Tricykl, tedy velociped doplněný o třetí kolo."

K Boskovštejnu mám samozřejmě i trošku bližší vztah než jenom, že zde obdivuji výše zmíněné muzeum. Z Boskovštejna pocházela jedna z mých babiček, Františka. Na Boskovštejn se přiženil můj brácha Libor a v současné době tam můj synovec Libor mladší dělá starostu. A myslím, že se docela úspěšně snaží, aby jedna z nejkrásnějších obcí Znojemska žila i zajímavým společenským životem. Na Boskovštejně rovněž žil věhlasný archeolog František Vildomec (nejsem si jist, jestli v jeho vilce za rybníkem je stále malé archeologické muzeum) a k Boskovštejnu patří též známá polní kaple, u níž se tuším v roce 1979 konala disidentská svatba basáka z Plastiků Mejly Hlavsy s dcerou známé občanské aktivistky Dany Němcové, blízké spolupracovnice prvního českého prezidenta Václava Havla ... Hokejoví fanoušci znají určitě tým HC Vlci Boskovštejn a na své si zde přijdou i ekologové. Nás v Božicích pak spojuje s Boskovštejnem (kromě Aleše, jeho mámy Aleny a Dolfy Dufka), též řeka Jevišovka. Oni i my na ní ležíme. A to je prosím vesnička, kde žije 152 stálých obyvatel!!! Nás je jen pro zajímavost o nulu na konci víc - 1520!

Kousíček nad Boskovštejnem leží jedna z nejmenších vesniček na Znojemsku s asi šedesátkou stálých obyvatel a jménem Jiřice u Moravských Budějovic. Tady v č.p. 17 žila moje boskovštejnská babička, když se provdala. A já tady strávil hodně prázdnin. Právě dům č. 17 koupil galerista Petr Vystrčil a přebudoval v nádhernou usedlost s uměleckou galerií. Za domem koupil i sad a tam vybudoval velmi zajímavou meditační křížovou cestu se 14 zastaveními s obrazy nekonvenční malířky Bedřišky Znojemské. Na konci této cesty je jedna z nejmenších rozhleden u nás - měří necelých 10 metrů má 44 schodů úchvatný pohled do krajiny předhůří Českomoravské vysočiny! Jejím tvůrcem je Pavel Navrkal mladší z Mikulovic u Třebíče. Na rozhledně visí vlajka tolerance a na schodech rozhledny jsou jmenovky lidí, kteří se podíleli na vybudování celého areálu. 

A pokračovat můžeme do blízkého Černého lesa. Po pár kilometrech (asi tří) dojdeme ke zřícenině jednoho z velkých jihomoravských hradů, Bukovině. V okolí se však název Bukovina vůbec nepoužíval (ožil až v moderní době). Zásadně jsme říkali, že jdeme na "Starý zámek". Jako kluci jsme nakukovali do tajuplné chodby a nakláněli se do zasypané hradní studny. Výborné počtení o historii hradu (a pozdější zříceniny) Bukoviny najdete na http://www.hostim.websnadno.cz/Historie.html.

V blízkosti Bukoviny se nachází ještě jedna zajímavost, k níž jsem díky práci na sestavování rodokmenu, přišel poměrně nedávno. Nachází se tam na řece Nedvece nefunkční vodní mlýn, který se původně jmenoval Kašparův mlýn a lesům kolem něj se říká dodnes Kašpárek. Ten Kašpar (*cca 1690 - + 1760) byl, jak jsem zjistil v matrice, bratrem mého praprapraprapradědečka Ferdinanda!!! To jsou mi věci, páni mojí!

Tak hurá na autobus, vystoupit na horní zastávce na Boskovštejně (blízko ní bydlí božický rodák Aleš Hrdlička), projít zde vše zajímavé, odtud do Jiřic a kolem rozhledny na zříceninu hradu Bukovina. Kolem Kašparova mlýna, jemuž se podle posledních majitelů říká též Radkovský mlýn, pěšky do Hostimi. Tam zase sedneme na autobus a jedeme domů. Pěkný sobotní výlet krásnými vesničkami a nádhernou romantickou přírodou máme za sebou.
         (lan)















Žádné komentáře:

Okomentovat