středa 17. srpna 2016

Hrušovansko, dobré místo k žití!

Doby, kdy bylo Hrušovansko na odstavené koleji, jsou dávno pryč. Po pádu "železné opony", která zde dokonce má své počátky, pokud jde o instalaci elektrických drátů v  roce 1951 na česko-rakouské hranici, a po odsunu sovětských okupačních jednotek z Rakouska v roce 1955 i vybudování radarové roty v Božicích, patří dneska obce Hrušovanska k těm nejdynamičtěji se rozvíjejícím nejen na Znojemsku.


Vidíme to u nás v Božicích, v Šanově a samozřejmě i v centru mikroregionu, v Hrušovanech n. Jev. Nejvíc si ale lebedí v příhraničním Hevlíně. Kdysi z půlky zbouraná vesnice, kterou jsme od civilizace dokonale odřízli i zničením železničních mostů přes Dyji.
Maně vzpomínám, když jsem v 90. letech několikrát navštívil hevlínskou školu (zdravím tímto tehdejšího ředitele Karla Koryťáka a učitele Květoše Nezvedu), že jsem nevěřícně zíral, v jakých podmínkách museli pracovat! Mám tím na mysli totálně "vybydlenou" část školních budov na faře!
Taky jsem tenkrát šel jeden nostalgický výšlap z Hevlína do Laa a.d.Th., který se snažil o obnovení železniční trati z Hevlína do Lávy.
To všechno je pryč. Vloni jsme s Hevlínem hráli v okresním přeboru, viděli jsme všichni, jak se pod vedením nové radnice mění a rozvíjí. A teď čtu, že se v Hevlíně připravuje výstavba velkého komplexu, který zaměstná až tři stovky lidí z celého regionu. Záměr schválil jihomoravský kraj a je vyvěšen na jeho úřední desce. V kostce se dá říct, že se bude jednat o toto:
Záměr stavby Outletu Hevlín, jak zní oficiální název projektu nákupního a zábavního centra, oznámil podle zveřejněného dokumentu postavit podnikatel Nezar Abbas z Podolí. Areál má stát na více než pětašedesáti tisících metrů čtverečných. Zahrnuje padesát obchodních jednotek, hotelovou část, budovu dětského a zábavního centra, věž pro skydiving indoor a má zde být i 5D kino.
Jak vyplývá ze záměru, stavba by měla vznikat v letech 2018 až 2020 na zelené louce u hranic, kde na druhé straně silnice z Hevlína do Laa an der Thaya již několik obchodů stojí. Práci by zde mělo podle záměru najít na tři stovky lidí.
  (lan)

Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/nove-nakupni-centrum-u-hevlina-ma-zelenou-praci-v-nem-najde-vic-nez-300-lidi-20160817.html

Žádné komentáře:

Okomentovat