čtvrtek 4. srpna 2016

Křížem krážem Božicemi. Oprava mostu, stáčírna vín i vzpomínka (dopl.6.8.)

Oprava mostu, stáčírna vín, Alej života
u Kapličky a prasklý mostek
v Křídlovicích
Dobrý kraj, dobří lidé. To v plné míře platí o Božicích. To, že jsme sem my nebo naši předci odněkud přišli, že máme někde své staré kořeny a někde jinde jsme zapustili ty nové, to všechno se promítá do našeho každodenního života. A tak je skutečně radost se s někým potkat, hodit řeč a zjistit, že máme někde nějakého společného známého.


Psal jsem naposledy o přípravném utkání ve Vrbovci, kde jsem se seznámil s podobným fotbalovým nadšencem. Přes reporty fotbalu jsem tak získal nového známého z Těšetic.
A podobně nedávno jsme se potkali s jedním bývalým božickým občanem, kterého já do té doby znal jen podle jména a od vidění. S přítelkyní pobýval týden v nové obecní ubytovně, ještě jsme rozebírali, jestli je tam potřeba samostatný vaříč nebo sporák - a teď v pondělí nás dostihla zpráva, že tento Tonda R. (54 let) odešel v současném bydlišti v Jablonci náhle z tohoto světa. Budu na něho mít aspoň jednu konkrétní vzpomínku.
Možná už touto dobou si můžete nechat natočit v Potravinách-Večerce pod kostelem jedno z pěti velkopavlovických a jednoho rakvického vína. Obchod se rozjíždí skutečně všemi směry a reaguje na mezery na božickém trhu. Minulý týden na ten problém prodeje vín od božických malovinařů upozorňoval Ing. Čurda v Božickém zpravodaji a dnes už mají konkurenci. Právě dneska v podvečer se v prodejně montovalo stáčecí zařízení ...
Hodně pozitivně se mluví o nově otevřeném Hostinci u Nádraží a jeho výborné kuchyni. Chystám se tam taky ochutnat .... Zatím pokračují rekonstrukční práce venku.
Přistály mi v poště čtyři pozvánky na nadcházející božické akce, tak se podívejte v dalším příspěvku. A to možná ještě nejsou všechny ....
Přihlašovat je možné aleje do soutěže Alej roku 2016, kterou již pošesté pořádá Arnika. Doufám, že se Božice se svou Alejí života též přihlásí. K tématu chráněných stromů a alejí se vrátím v samostatném příspěvku.

Na závěr pak několik fotografií z rekonstrukce mostu přes Jevišovku v Zámlýní. Je to skutečně důkladná rekonstrukce po více než 50 letech. Momentálně už jsou postavený dva fundamenty na horním toku řeky. taky je třeba říct, že se v prostoru muselo i kácet. Opravením mostu a poté opravením povrchu vozovky bude možné tento malý obchvat Božic skutečně využívat. Aspoň Zámlýní ožije a návštěvníci Božic si uvědomí, že Božice jsou skutečně rozsáhlé.
Trošku nemile mě překvapil stav mostku pod silnicí u malého zrcadla v Křídlovicích. Asi by se taky mělo přemýšlet o opravě.
A taky cykloturisté se určitě s nadějí zastavují u informačních tabulí. Bohužel jejich úroveň a celkový dojem je kolísavý ... Zato cykloturistů potkávám každý den několik a to se vsí projedu nebo projdu jenom v minutách.
               (lan)




































Žádné komentáře:

Okomentovat