úterý 9. srpna 2016

Moderní ráz Božic snoubený s minulostí

Nové čáry - jako by tam byly odjakživa
Vjezd do Božic od kruháku je impozantní a oku lahodící. I pro toho, kdo se do Božic dostane jedenkrát v životě, je tento pohled nezapomenutelný. Má v sobě všechno, co má výrazné panorama mít. Jasnou dominantou je "klášter", ale ani ostatní součásti pohledu nejsou nevýznamné.


Jediným rušivým momentem této pestré plejády kombinace přírody, zeleně, lidských sídel, užitkových budov a technické infrastruktury je "hladina" solárních elektráren. Prý dneska patří do portfólia bývalého premiéra Mirka Topolánka ... Taky bližší průjezd kolem impéria Agropodniku Mašovice nenabízí zrovna úchvatný pohled na moderní kapitalistickou zemědělskou velkovýrobu jako je tomu třeba v Jiřicích u Miroslavi, kudy taky denně jezdím.
Aktuálně poslední kapku směřující ke "světovosti Božic" můžeme vidět od dnešního dne. Komunikace od křižovatky státní silnice Znojmo - Pohořelice směrem na Mackovice - Božice - Hrádek - Jaroslavice - státní hranici a do Zwingendorfu získává všechny parametry důležité mezinárodní silnice.
Až se postaví kruhový objezd v Božicích (začít se má už za měsíc!) a vybuduje se kruhový objezd v Hrádku, až se opraví most v Údolí lásky a silnici se dá nový asfaltový povrch, bude božických, hrádeckých a jiných občanů jezdit za prací do Rakouska ještě daleko víc než jich jezdí dnes.
Tak za dva roky oslavíme sto let trvání samostatného masarykovského Česka. Proto jsme se tenkrát od Rakouska odtrhli, abychom tam dneska jezdili zcela normálně jako k dobrým sousedům. Naše "postižené generace" samozřejmě tak úplně ne, ale nepamětníci "železné opony", která se začala stavět před 65 lety právě za Jaroslavicemi,  s tím nemají žádný problém. A nad našimi pamětnickými řečmi, "že jsme chtěli aspoň jedenkrát za život navštívit Vídeň", zívou a mávají rukou, s čím je to otravujeme a o čem to mluvíme.
Tak díky Ministerstvu dopravy a Správě a údržbě silnic, že se ledy konečně hnuly a že jsme zase udělali krůček k normálnosti.
             (lan)


1 komentář:

  1. Stavba obchvatu Lechovic:„Dokončení výběrového řízení a podpis příslušných smluv s dodavatelem očekáváme na přelomu letošního srpna a září. Samotná stavba by poté měla začít v říjnu letošního roku," Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/stavba-obchvatu-lechovic-zacne-na-podzim-20160811.html

    OdpovědětVymazat