pátek 19. srpna 2016

S vodou jsme hospodařili vždycky

Pokud jste panikáři a sledujete ty lobbystické žvásty vodárenských společnosti s vírou a důvěrou, pak je celkem zbytečné, abyste se nad dalšími řádky tohoto textu rozčilovali. Podstatné sdělení je to, že vodárenská lobby investovala do obřích úpraven říční vody a teď potřebuje její odběr.


S vodou jsme se však snažili hospodařit vždycky a nebylo přitom třeba odběratelům vyhrožovat katastrofickými scénáři o vyčerpanosti podzemních vod a nutnosti a nezbytnosti dalšího zdražování vody. Ještě chybí zapojení dronů do zkoumání našich dvorků a zahrádek, aby se zjistilo, kdo si napouští bazén a kdo si drze zalévá své dva řádky mrkve, a dílo zkázy dokonáno jest.

Narazil jsem však na 57 let starou zprávu z regionálního tisku, která taky hovoří o hospodaření s vodou, o jejím smysluplném a hospodárném využití, ale hlavně: dodává nám naději a optimismus. Já vím, mávnete rukou nad komunistickými žvásty tehdejší doby, ale na druhou stranu, v čem je lepší dnešní strašení - tu nedostatkem vody, tu uprchlíky, tu červenými trenkami na Hradě, tu elektronickou evidencí tržeb, onde kalašnikovy?

Takže v dobovém tisku jsem si přečetl, že "24.4.1959 bylo založeno meliorační družstvo se sídlem v Hrádku. Sdružuje JZD Hrádek, Hevlín, Dyjákovice a Státní statek Hrušovany n. Jev. z mikulovského okresu, a JZD Strachotice, Valtrovice, Krhovice a Státní statek Znojmo ze znojemského okresu. Předsedou melioračního družstva byl zvolen s.Borusík z JZD Dyjákovice. Hlavním účelem tohoto družstva je využití zavlažovacího kanálu Krhovice - Hevlín.

28.4.1959 bylo založeno další meliorační družstvo se sídlem v Dolních Dunajovicích pro zbytek okresu Mikulov. Jeho členy se stalo 15 JZD, státní statky Hrušovany n. Jev. a Valtice a Školní statek Mikulov. Účelem tohoto družstva je provádění odvodňovacích prací, ale též využití vodních zdrojů. Do sedmičlenného výboru melioračního družstva byl též zvolen s. Kopr z JZD Božice. Předsedou tohoto družstva se stal s. Malý z JZD Dolní Dunajovice. Členy tohoto melioračního družstva byla obě naše JZD Božice i JZD České Křídlovice.

K tomu několik pohledů dnešníma očima:
1) Bylo by moc dobře se zamyslet, jak byl úkol melioračních družstev v dalších letech plněn a jak se to promítlo do naší krajiny?
2) Uvědomujeme si, že je nám krajina Mikulovska bližší než krajina Znojemska?
3) Jak dnes hodnotíme regulaci řeky Jevišovky provedenou před 50 lety?

                   (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat