sobota 24. září 2016

Spor Babiše se sedlákem Radou opět u policie

Foto: https://echo24.cz
Boskovštejnský zemědělec Bohumír Rada nevzdává svůj boj s Andrejem Babišem. Mirek to má proti Andymu těžké, ale není to beznadějné. Média, když už se odváží o sporu Babiš vs. Rada informovat, dokazují, že chudé Znojemsko je pod obzorem jejich vnímání.


Jak jinak totiž lze interpretovat zprávu internetového zpravodajského portálu https://www.novinky.cz (je to webová verze deníku Právo), že "S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři milióny." Samozřejmě, že se jedná o známý spor B. Rady s A. Babišem o záměrně zničenou úrodu na poli u Velkého Karlova na Znojemsku!

Taky náhlé prozření Znojemského deníku, že karlovská bioplynka, která patří B. Radovi, zamořuje ovzduší nesnesitelným zápachem, působí trošku účelově. Je pravda, že nějaký den to bylo ve vzduchu a že jsme si mohli připadat jako za starých časů, kdy se kejda a močůvka běžně  vyvážely na pole, ale  že by to tak náhle bylo nesnesitelné, to si asi nemyslí nikdo. Jen je zajímavé, že na karlovské věže si stěžuje každou chvilku někdo, kdežto na podobně zavánějící věže před Hostěradicemi jsem stížnost nečetl a neslyšel nikdy žádnou. To jenom k té účelovosti informací.

Bohumír Rada začal svou profesní pouť doslova od píky. Vysokou školu studoval dálkově a vydělával si jako traktorista v jevišovickém zemědělském družstvu. Po sametové revoluci se pustil do zemědělského podnikání. Měl vize, které v mnoha oblastech předstihly svou dobu. Taky šlápl vedle nebo se něco nepovedlo. Nikdy se však nebál začít znovu. To cesty Andreje Babiše k dnešku byly podstatně klikatější a tajuplnější a za volantem traktoru či kombajnu určitě neseděl ani omylem. nebo asi tak jako senátor Veleba, když mu nedávno zdechl motor traktoru při rozjezdu volební kampaně!

Deník Právo a server https://www.novinky.cz píše v těchto dnech o prapůvodci současných sporů Babiše s Radou, totiž o prazvláštním způsobu, jakým v roce 2011 odkoupil holding Agrofert (stále patřící ministrovi financí, místopředsedovi vlády a předsedovi politického hnutí ANO 2011) společnost Agro Jevišovice.
Právo píše: "Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že převzetí firmy proběhlo ze strany holdingu v rozporu se zákonem, čímž mu měla vzniknout škoda přesahující 11 miliónů korun. ... Žalobce pražského městského státního zastupitelství nicméně nedávno vyhověl Radově stížnosti proti původnímu odložení a přikázal policii, aby se k problematickému převzetí zemědělského podniku vrátila. ... Rada v roce 2011 prodával své akcie pod tlakem dceřiné společnosti Agrofertu a podle jeho přesvědčení přitom nebyly splněny podmínky pro jejich převod, jak je definovala kupní smlouva.
„Zjednodušeně jde o to, že převod akcií na dceřinou společnost Agrofertu Navos byl ve smlouvě podmíněn odkoupením několika pohledávek právě firmou Navos. Zmíněné pohledávky ale odkoupil místo ní přímo Agrofert,“ uvedl Vališ s tím, že notář tím pádem podle něj neměl dotčené akcie vydat z úschovy.
Státní zástupce nyní usoudil, že policie nedostatečně posoudila roli notáře z pohledu možné zpronevěry či porušení povinností při správě cizího majetku.
„Na základě shromážděných důkazů je přitom zcela zřejmé, že buď porušil své povinnosti vyplývající ze svěřenecké smlouvy týkající se úschovy a vydání akcií, nebo byl uveden v omyl, pokud mu byla předložena padělaná smlouva o převodu pohledávek mezi bankami a společností Navos,“ konstatuje k tomu žalobce ve svém usnesení.
Státní zástupce také poukázal na to, že policie měla požádat o zbavení mlčenlivosti příslušného notáře, aby mohl k celé věci vypovídat."
Tolik citace z Práva. A tolik zatím ke znovuotevřenému policejnímu šetření fungování Babišova koncernu Agrofert. I tento případ zapadá do nedávno schváleného zákona o střetu zájmu, kterému se jinak taky říká "lex Babiš". Je víc než evidentní, že koncentrace politické, ekonomické a mediální moci do rukou jediné osoby není pro společnost zdravá. Nic víc, nic míň.
                    (lan)

PS. Sporu si ve čtvrtek všiml i renomovaný zpravodajský deník https://echo24.cz. Zdá se, že A. Babiš nebude mít tak úplně klid na práci. Leda by nám všem rozdal koblihy ...


Žádné komentáře:

Okomentovat