pondělí 10. října 2016

Tak aby bylo jasněji. Proč kruhák v Božicích!


Dnešním dnem byly stavební práce na nové okružní křižovatce v Božicích zahájeny už viditelněji a hmatatelněji. Je třeba tuto skutečnost vzít jako fakt a smířit se s ní. Tak jako s jinými skutečnostmi, na něž existuje více názorů. Plán okružní křižovatky připojuji.


Osobně patřím k těm, kteří téma vzniku okružní křižovatky v Božicích nastolili a trvale prosazovali. Jezdím přes tu její dosavadní podobu 35 let, tak snad dobře vím, jak je problematická. To, že se tady nestalo moc dopravních nehod a jenom jedna s vážným zraněním, neznamená, že je ta křižovatka bezpečná.
S přibývající hustotou provozu je to pak naprosto logická varianta přicházející za pět minut dvanáct, nikoliv pět minut po dvanácté.
Kromě vlastní křižovatky bude vyřešena i problematika autobusové zastávky. Kdyby byla dopravní policie přísnější, tak by tady mohla flastry dávat velmi často.
V dnešním diskuzním příspěvku u jiného článku se objevila naprosto neobjektivní kritika současné radnice, že nedbá na budování a opravy chodníků a místních komunikací. Souhlasil bych třeba s tím, že jsou na některých opravených komunikacích dílčí nedostatky a problémy, ale plošně to takhle spláchnout do kanálu, to je prostě neobjektivní a nefér.
Já vím, chybí nám na mnoha místech v obci asfaltové nebo dlážděné silnice, chybí nám i chodníky. Když už se ptát, tak i těch, kteří řídili  (a zodpovídali za další rozvoj) obec dříve. Pokud vím z historických dokumentů, tak přibližně od roku 1964 (!!!!) se o to všechna obecní zastupitelstva snažila. Někde vyhledám konkrétní dokumenty, které mám nafoceny.

Jediné, co i v současné době podpořím, je kritika stavu průjezdu obce od kolejí k mostu. Na vině je samozřejmě vlastník komunikace, tj. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Po obci ale budeme určitě všichni chtít, aby dnes a denně na SÚS tlačila, aby tato rekonstrukce byla v nejbližším možném termínu  do programu oprav zařazena a provedena. Průjezd Božicemi je totiž na významné komunikaci Mor. Krumlov - Hostěradice - křižovatka se státní silnicí - Mackovice - kruhový objezd - Božice (s kruhovým objezdem) - Hrádek (s budoucím kruhovým objezdem) - Jaroslavice - Zwingendorg (Rakousko). Věřím v sílu zdravého lidského rozumu. A vy určitě taky! :-)

P.S. Budou tam nějaké dílčí změny (u chodníku), ale jinak by to mělo být takto.

                (lan)











Žádné komentáře:

Okomentovat