středa 7. prosince 2016

Nevyhnutelná lehkost (ne)bytí aneb ještě jednou o božické poště

Otázka bytí či nebytí poštovní pobočky v Božicích se dlouho zdála nesmyslnou. Proč by u nás neměla zůstat pošta? Proč státní podnik hospodaří tak, že není schopen zajistit fungování sítě poboček, která se vytvořila už za starého mocnářství, jak se správně říká "za France Jozefa"!? V Božicích máme poštu od roku 1872 a první úřadovna byla v Hostinci Fröhlich, což je dnešní kino Marta.


Hledat odpověď na současné problémy České pošty se mi ani nechce, ani nepřísluší. Od toho jsou jiní, především ministr vnitra Chovanec (ČSSD), pod kterého pošta spadá, a ministr financí Babiš (ANO), který jí musí přisypávat penízky na provoz. Oba se rozhodli, že síť státem zajišťovaných poboček pošty zredukují do roku 2025 na přibližně 700 úřadoven. V současné době jich po redukci funguje asi 2 600.

Božice měly už při první redukci tu smůlu, že se nedostaly do první ligy, ale do té zbytkové. Co za to může? Může za to naše poloha. Pošta si na mapách nakreslila okruhy obsluhy a do centra těchto kružnic umístila služebnu s přiděleným automobilem, která zajišťuje roznášku, vlastně spíše rozvoz, poštovních zásilek. Má to tu viditelnou  "výhodu", že vám zásilku doručí někdy kolem poledne! To nebylo ani když pošťáci a pošťačky roznášeli či rozváželi komplet poštu (noviny, důchody, menší balíčky) pěšky nebo na kole. Naší centrální pobočkou se staly Hrabětice. To je jedna z těch poboček, které mají zajištěnou budoucnost.

My ostatní budeme mít na výběr, buď přistoupíme na podmínky projektu České pošty - pošta Partner, nebo tady pobočku mít nebudeme! V Božicích je jasné, že pobočku chceme a máme pro ni i vhodné prostory. Otázkou teď je, jestli máme na nabídku kývnout hned, nebo až někdy. To je to, o co momentálně běží. To, že můžeme s provozem pobočky pošty spojit i poskytování kvalitní služby Infocentra a potažmo i obecní knihovny (rozuměj bezbariérovým přístupem v části místnosti na druhém konci budovy u hřiště) jsme ve velké výhodě oproti obcím, kde vhodné prostory nemají a pobočku tak mají v prodejnách COOP (Jednota). Aktuální stanovisko naší obce uslyšíme ve čtvrtek 8.12.2016 na zasedání zastupitelstva.
            (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat