pátek 2. prosince 2016

Proč v noci houkala v Božicích siréna

Krátce po 22. hodině prořízl vzduch v celých Božicích hlas sirény. Vyběhli jsme ven a sledovali, jestli někde něco ... Důvodem vyhlášení hasičského poplachu byl popel a vítr.


Stalo se v místní části Mlýnské Domky, které my teď spíš říkáme Zámlýní. Silný vítr, sucho a popelnice s popelem z původně spálených větví hrozily přerůst ve vážnější nebezpečí.

    (lan)

4 komentáře:

  1. Bylo to ohniště o opravovaného mostu.prolilo se to vodou a dobrý.Nebezpečí hrozilo,foukalo směrem na les.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, dík za upřesnění, hlavně že to dopadlo díky rychlému zásahu dobře. Jenom se chci zeptat, k jaké změně došlo v Božicích ohledně sirény, že jsme ji slyšeli, jak kdyby houkala vedle nás. Předpokládám že to šlo z amplionů obecního rozhlasu.

      Vymazat
    2. Dobrý den, siréna během několika let změnila svoje umístění. Bývala v budově hasičské zbrojnice, poté byla přestěhována na budovu Domova důchodců, odkud se zhruba před dvěma lety vrátila zpět do dnes již bývalé hasičské zbrojnice. Sirénu spouští operační důstojník v brněnském krajském operačním a informační středisku (KOPIS), na základě oznámení události na tel. č. 150. Spouštění sirény přes obecní rozhlas se již několik let nepoužívá, i taktická (námětová) cvičení bývají vyhlašována KOPISem. Při spuštění poplachu navíc obdrží všichni členové zásahové jednotky JSDH od KOPISu textovou zprávu s místem události a stručným popisem.
      Sirénu jste slyšeli lépe asi proto, že včera večer foukal silný vítr. Jiří Čada

      Vymazat
  2. Ano je to větrem.Kolikrát jsem venku u baráku a neslyším ji,nebýt sms tak ani nevyjedu:-).

    OdpovědětVymazat