pátek 13. ledna 2017

Znojmo za časů Františka Josefa nikdy nemělo co Č. Křídlovice

Tak takhle to vypadalo ve Znojmě za
časů císaře Františka Josefa 
Tradičně vynikající přednáška dr. Jiřího Kacetla v rámci letošního cyklu přednášek JMM v Domě umění ve Znojmě přilákala do přednáškového sálku 12.1.2017 tolik zájemců, že jsme někteří seděli doslova a do písmene nalepeni na promítacím plátně.


Odtud jsem taky pořídil doklad toho, že tomu tak skutečně bylo. Více než stominutový program byl tak zajímavě podán, že se nám ani po skončení nechtělo zvedat. A to měl pro nás Jiří Kacetl ještě lákadlo položené na svém stolku. Šlo o vlastoruční podpis císaře Františka Josefa I. do znojemské městské kroniky.
Éra tohoto předposledního rakousko-uherského panovníka bývala tradičně odbývána souslovím "starej Procházka". Jenže císař František Josef I. nebyl vždycky starý a špatně chodící opírající se při chůzi o hůl, nahrbený dopředu a maje hlavu nakloněnou na stranu. Byl taky mladý švihák, rád chodící ve vojenské uniformě. A v roce 1866 taky na tři dny navštívil Znojmo! Podporoval hospodářský růst svých zemí, stavební ruch a školství. Ve Znojmě v éře vlády císaře  vzniklo tolik škol, že se tomu nechce ani věřit. A to byla postavená i nová česká škola obecná, v roce 1910 rozšířená o českou měšťanku. Znojmo se rozrůstalo a krásnělo. Samotný František Josef I. podpořil vybudování železničního spojení, sám při pozdějších průjezdech z Vídně do Prahy vystoupil na novém znojemském nádraží (zničeném na konci války ruskými bombardéry) a půlhodinky debatoval z představiteli Znojma nebo si 15 minut prohlížel Znojmo z nového viaduktu postaveném přes Gránice. Vlak prostě na mostě zastavil a císař pán se kochal .... Všechno, co je ve Znojmě stavebně krásného se téměř ze tří čtvrtin (můj skromný odhad) pojí s jeho érou. Vůbec ty poslední stavby na dnešním náměstí Republiky (tehdy Salisově náměstí) stojí za to: budova dnešní ZŠ nám. Republiky, budova znojemského Jihomoravského divadla, Svobodovy domy a především budova krajského soudu a věznice!
Jedno však Znojmě nikdy nemělo: Ve Znojmě nebyl nikdy odhalen pomník Františka Josefa I.!!! Takovou poctou císaři se však mohou pochlubit dvě obce jihu Znojemska -bývalé centrum soudního okresu jaroslavického Jaroslavice a jedna z obcí tohoto soudního okresu České Křídlovice. V Jaroslavicích byla socha odhalena v roce 1910, v Českých Křídlovicích nevíme, předpokládám, že to bylo též buď v roce 1910 nebo 1911. Někdy na počátku 20. let byly tyto pomníky odstraněny. Kde skončil ten křídlovický/božický, nikdo neví.
Brzy si budeme připomínat 100 let od obnovení naší státnosti. Sebevědomí státu se pozná taky podle toho, jak se dokáže postavit k vlastním dějinám. Jak zaznělo na přednášce dr. Kacetla, doufejme, že nastává doba, kdy budou historické události pojmenovány tak, jak si zaslouží. Doba, kdy byl v celé monarchii císařem František Josef I., znamenala i pro město Znojmo i znojemský venkov velký pokrok a rozvoj. A jako taková by měla být nejen hodnocena, ale i pojmenována. Bez předsudků.
           (lan)

Jiří Kacetl se znalostí věci komentuje promítaný "slajd"
Takhle skončí každý vládce, který rád spíná ruce ... Panebože
promiň a odpusť nám naše viny ...
Posluchači odměnili přednášejícího potleskem. Nechyběly
mezi nimi ani známé tváře regionální historie (muž uprostřed
a žena úplně vpravo)
A takhle třeba by to jednou mohlo vypadat v Božicích. Původně
stála tato socha asi o 100 m níže ... To by byla turistická bomba!!!






Žádné komentáře:

Okomentovat