úterý 21. února 2017

Brno ve sporu s Českou poštou. Na výsledek čekáme všichni. I v Božicích

Poštovní pobočky, jak to s vámi
dopadne ...?
Před časem jsme na tomto blogu upozornili na podivnou politiku České pošty ve vztahu k jejím pobočkám. Božice byly mezi obcemi, které odmítly vstoupit do projektu Česká pošta Partner. Nyní se na bitevním poli jižní Moravy objevil daleko silnější protivník, než jsou malé venkovské obecní úřady. Do sporu s Českou poštou se dostalo naše "hlavní město" Brno.


Podle toho, jak jednání Brna a především jeho městských částí s Českou poštou dopadnou, můžeme i my odhadovat další vývoj na jihomoravském venkově.
Česká pošta v nedávných letech přišla podivnou vnitřní politikou o velké peníze. Nyní přichází s úsporným programem Česká pošta Partner, kterému však dotčení (hlavně obce) vesměs nerozumějí, protože jim ho nikdo pořádně nevysvětlil a nadále ani není schopen jeho podstatu srozumitelně vysvětlit.
Natvrdo to nyní říkají brněnské městské části:
V Brně si stěžují na nedostatečné služby České pošty. O víkendu si mohou dojít pro balík na poštu Brňané z pouhé třetiny adres města. V sobotu jsou totiž otevřené jen čtyři pobočky ze třiceti. Ve městě je podle některých městských částí také málo poboček. Obyvatelé Medlánek například sepsali petici, aby tam vznikla samostatná pobočka. Dnes musejí na poštu do sousedních Řečkovic, přičemž řečkovická pošta slouží pěti městským částem, což představuje 25 tisíc obyvatelPřeplněnou pobočku v Řečkovicích čeká od března ještě větší nápor lidí. Ve čtvrti Jehnice totiž k poslednímu únorovému dni přijdou o tamní výdejní místo pošty. Brněnští starostové teď vyzývají zástupce České pošty, aby situaci řešili. 
Česká pošta však nechce svoje pobočky rozšiřovat a výdejní místa není ze zákona povinna provozovat.
Starostové městských částí chtějí nyní postupovat jednotně, pomoc přislíbil i brněnský primátor z hnutí ANO. Brněnští starostové chtějí mít o dalším postupu ze strany České pošty jasno do konce března. Jednou z úvah může být zapojení úřadů do programu Česká pošta Partner, kdy by některé služby poskytovaly přímo radnice. 
                                             (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat